Alexejov osud je nočnou morou každého rodiča: Prestáva sa hýbať a má problém dýchať!

Alex, Alexej, Amélia a Riško. Osud štyroch ťažko chorých detí trpiacich svalovou atrofiou otriasol Slovenskom. Dobrí ľudia však zmobilizovali svoje sily a pomáhajú zozbierať dostatok financií na drahý liek, ktorý by týmto deťom výrazne zlepšil kvalitu života.

Mama Andrea podľa lekárov porodila zdravého chlapčeka. Že niečo nie je v poriadku, začala tušiť po tom, ako si všimla jeho hrudník. Mal ho prepadnutejší, pričom dýchanie sa jej javilo akési plytšie. Preto sa na doktorov obrátila s otázkou, či je naozaj všetko tak, ako má byť. Reakcia odborníkov bola upokojujúca – je to normálne, to sa upraví. Prišla však mesačná prehliadka a všetkým nádejám bol koniec. Lekárka ich okamžite poslala na hospitalizáciu do trenčianskej fakultnej nemocnice, pretože sa jej nepozdávalo Alexejovo dýchanie a ovisnutá pravá ruka. Bábätku v nemocnici vykonali potrebné vyšetrenia. Keď mal Alexej 5 týždňov, lekári na bratislavských Kramároch mu potvrdili vrodenú dedičnú chorobu - Spinálna svalová atrofia typu 1. Je to vrodené ochorenie, pričom  dochádza k postupnému ubúdaniu svalstva, a teda schopnosti sa pohybovať. Postihnuté bývajú viac dolné končatiny ako horné, dotknutí tiež mávajú ťažkosti s prehĺtaním, neskôr aj s dýchaním. Deti s touto diagnózou sa obyčajne dožívajú dvoch rokov. Jediným riešením je nový a jedinečný liek Zolgensma, ktorého jediná dávka podaná do dvoch rokov dieťaťa dokáže pacienta vyliečiť. Liek však stojí astronomické dva milióny eur. Čo si rodičia vonkoncom nemôžu dovoliť. Spoľahnúť sa, teda, môžu len na finančnú pomoc od dobrých ľudí.

V7N Alexej s rodicmi Zdroj: TV JOJ

Vzhľadom na naliehavosť situácie sa televízia JOJ rozhodla spustiť možnosť obrovskej pomoci prostredníctvom obľúbenej relácie V siedmom nebi. V utorok 25. februára spustila veľkú zbierku, ktorá bude prebiehať prostredníctvom darcovských esemesiek. Pomôcť a prispieť ťažko chorým deťom môže každý zaslaním esemesky s textom DMS SMA na číslo 877 v sieťach mobilných operátorov Orange, Telekom a O2. Cena darcovskej esemesky sú 2 eurá. 

Veľká zbierka bude súčasťou unikátneho vydania relácie V siedmom nebi už v nedeľu 1. marca po premiére výnimočného seriálu Jenny.