Krásna Nikolka sa narodila úplne zdravá: V 3. rokoch prišla krutá rana - zákerná choroba!

Krásna Nikolka z Lučenca má deväť rokov, no jej život je úplne iný než ten, ktorý majú jej rovesníci. Hoci sa narodila ako zdravé dieťa, závažná diagnóza spôsobila, že je odkázaná na neustálu pomoc od svojich blízkych.

Nikolka sa narodila ako úplne zdravé dieťa a nič nenasvedčovalo tomu, že by sa to jedného dňa malo zmeniť. Bola veselá, štebotavá, smiala sa, kreslila si a užívala si detstvo. Všetko sa to zmenilo, keď mala tri roky. „V troch rokoch začala mať problémy s nožičkami. Potkýnala sa a hocikedy spadla. Niekedy jej pravú nôžku začalo krútiť dovnútra pri chôdzi. Prvotné výsledky jej vyšli všetky negatívne. Neskôr sa zistilo, že to bude nervového pôvodu, nie svalového. Začala byť veľmi spavá a musela som ju pridržiavať, aby chodila. Mala zhoršenú reč. Potom to už malo rýchly spád a ostala ležiaca,“ zaspomínala si na najťažšie chvíle jej mama Vlasta. Dievčatku diagnostikovali autoimunitné ochorenie, ktoré napáda a ničí jej nervový systém. Pri tejto chorobe pomáhajú rehabilitácie a cvičenie, no napriek tomu Nikolka nevie rozprávať, zasmiať sa, či plakať. Dokonca sa nevie ani najesť a musí byť kŕmená sondou, ktorú má zavedenú do bruška.

V7N - Vlasta a Nikolka Zdroj: TV JOJ

Najhoršie je, že táto 9-ročná princezná je po mentálnej stránke úplne zdravé dieťa. Všetko si totiž naplno uvedomuje. Ona vníma všetko. Všetko vie, pozná to. Aké to je chodiť, hrať sa, jesť, spievať. Niekedy nemá rada, ani keď pesničku idú, lebo by si možno aj zaspievala, ale nevie. Je jej to ľúto a chýba jej to,“ povedala Vlasta so slzami v očiach. Prognózy ohľadom jej zdravotného stavu sú nejasné a nikto z lekárov nevie, čo Nikolku čaká. Veľmi by jej pomohlo špeciálne chodítko, ktoré je pre nich nenahraditeľnou pomôckou. Vďaka nemu sa už v minulosti niekoľkokrát zlepšil jej stav. Z toho starého však už vyrástla a na nové jej poisťovňa neprispeje. Kúpiť si ho z vlastných financií je nad ich možnosti. Vlaste s Nikolkou veľmi pomáha jej starší syn Robo, ktorý svoju sestričku miluje z celého srdca. Keďže vie, aká obetavá je jeho mama a všetku svoju energiu, silu a pozornosť venuje Nikolke, jeho snom by bolo, aby mala Vlasta aspoň raz nejaký čas len sama pre seba. A keďže Siedme nebo je tu od toho, aby plnilo sny, budú sa diať veľké veci!

V7N - Nikolka Zdroj: TV JOJ

Sledujte obľúbené V siedmom nebi už dnes o 20:35 na JOJke!