Ondrej Kandráč s manželkou naspievali prvý duet: Emotívnu skladbu nedostanete z hlavy!

V aktuálnom zložitom období nie je ľahké nájsť nádej a vidieť takzvané svetlo na konci tunela. Preto sa úspešný muzikant rozhodol nahrať skladbu, ktorá by aspoň malým kúskom mohla jeho fanúšikom spríjemniť tieto dni a vliať im do sŕdc nádej a optimizmus. Na pomoc si vzal svoju milovanú manželku Eriku, s ktorou si duet zaspieval po prvý raz.

Celý svet sa v súvislosti so šíriacim sa koronavírusom ocitol zo dňa na deň vo veľmi ťažkej situácii. Viac než milión chorých, tisícky mŕtvych, padajúce ekonomiky a množstvo ľudí, ktorí prišli o prácu. Slovo nádej zrazu nadobúda úplne iný rozmer. „Vraví sa, že všetko má v živote zmysel. Ocitli sme sa v zvláštnej životnej situácii a tak ako všetci, aj my sa snažíme  porozumieť, čo sa vlastne udialo. Ak by mi niekto pred pár mesiacmi povedal, že svet sa zastaví a my budeme čeliť obrovskej pandemickej výzve, asi by som sa nechápavo nad týmito slovami pousmial. Aj nás, tak ako každého, nenechávajú ľahostajnými osudy tých, ktorí potrebujú našu pomoc. Rozmýšľal som nad piesňou, ktorá by vliala ľuďom nádej žiť a tešiť sa zo života,“ vysvetľuje Ondrej Kandráč. Hudba vznikla na motívy srbskej piesne Pukni zoro, ktorá podľa muzikanta najlepšie vyjadruje obrovskú emóciu a veľkosť slovanskej duše. Názov piesne „Ťažké časy ľudí spájajú“ hovorí sám za seba a text má veľmi silnú výpovednú hodnotu. O ten sa postaral Ondrejov dvorný textár Vlado Puchala. Ten má na konte aj veľké hity ako Hej, Sokoly, Včielka či Dva duby. O zvuk sa zas postaral šikovný zvukový majster Zoli Tóth.

Prvý duet so ženou jeho života
Ondrej si k emotívnej skladbe so silnou výpovednou hodnotou prizval aj svoju milovanú manželku Eriku, s ktorou si povedali „áno“ pred viac než dvanástimi rokmi. Spoločne vychovávajú syna Ondrejka, dcérku Emku a na ceste je už ich tretie dieťa. Keďže je obdobie prísnej karantény, ktorú dodržiavame aj my, rozhodol som sa osloviť tú najlepšiu speváčku, ktorá bola pri mne - moju manželku. A tak svetlo sveta uzrel náš prvý spoločný obývačkový duet a verím, že nie posledný. Erika to zvládla bravúrne! Je to úplne iná emócia spievať s vlastnou manželkou. Nič sme nehrali, spievali sme to tak, ako sme to obaja cítili,“ nešetril superlatívmi. Erika Kandráčová sa zo svojej speváckej premiéry veľmi teší a pristupuje k nej s pokorou. „Keďže celá naša rodina spieva, tak aj ja som rada, že som sa na chvíľu stala jej speváckou súčasťou. Veľmi sa z toho teším a vážim si fakt, že aj keď nie som speváčka, mohla som si s Ondrejom zaspievať. Verím, že sa pieseň bude páčiť,“ nádeja sa Ondrejova vyvolená.

Klip z obývačky
Prísnu izoláciu dodržiavajú aj manželia Kandráčovci a tak jediné miesto, kde mohol vzniknúť videoklip k novej skladbe bola ich obývačka. Ondrej vzal do rúk husle, Erika sa postavila k mikrofónu a nahrávanie mohlo začať. „Video s nami nahral náš sused Michal Kender. Jednoducho a bez zbytočných gest - u nás v obývačke,“ vysvetlil Ondrej. Ten ostáva verný svojej skromnosti a emotívnu skladbu hodnotí veľmi opatrne. „Je ťažké hodnotiť vlastnú pieseň. Tú zhodnotia iní.  Vždy keď si ju pustím mám z nej zimomriavky. Je ťažké to opísať slovami, táto melódia sa dá asi najlepšie pochopiť srdcom,“ uzavrel.