Kapela Kandráčovci vydala nové vianočné CD: Z týchto skladieb budete mať zimomriavky!

Neodmysliteľnou súčasťou vianočného obdobia sú koledy, ktoré v sviatočnom čase znejú azda v každej slovenskej domácnosti. Pôvodné melódie a texty v ľubozvučnej slovenčine považujú Kandráčovci za tie najkrajšie na svete, a preto na sklonku roka prichádzajú s novým vianočným CD s názvom Pod Tatrami spí Ježiško. Okrem toho sa tešia aj z ďalšej novinky, ktorú majú pripravenú pre svojich fanúšikov. 

V piatok 26. novembra kapela Kandráčovci uviedla do života svoje nové vianočné CD s názvom Pod Tatrami spí Ježiško na krste, ktorý sa uskutočnil za dodržania prísnych protipandemických opatrení. Hoci verejnosť bola z krstu vylúčená, vychutnať si ho mohla prostredníctvom živého vysielania na sociálnych sieťach.Vianoce sú o obdarovávaní. O tom, že myslíme na iných a chceme ich potešiť a urobiť šťastnými. Doslovne to platí aj o nás muzikantoch a spevákoch. Chceme robiť radosť ľuďom naokolo, možno zažiť i potlesk, ktorý je pre nás vždy tou najväčšou odmenou. Keďže reálneho potlesku a koncertovania je v poslednej dobe ako šafranu, rozhodli sme sa potešiť našich fanúšikov aspoň tým imaginárnym aplauzom. CD projektom, ktorý im, verím, rozjasní ich vianočný príbytky. Ak po vypočutí tohto CD bude v ich domovoch znieť potlesk, potom má naša robota zmysel,“ povedal Ondrej Kandráč, primáš kapely Kandráčovci.

Na novom CD sa nachádza dovedna trinásť známych aj menej známych kolied, ktoré spríjemnia advent i samotné Vianoce v každej rodine. Zaujímavosťou tiež je, že prvýkrát si na pomoc Kandráčovci zavolali aj svoje ratolesti. „Je to opäť taká všehochuť. Nájdete tam piesne ľudové, prevzaté, ale aj autorské. Sú medzi nimi aj dve cirkevnoslovanské koledy, ktoré sú späté s regiónom odkiaľ pochádzame... A práve hrdosť na naše korene, kultúru, kraj i krajinu odkiaľ pochádzame je leitmotívom tohto CD. Tvrdím a vždy budem tvrdiť, že koledy zo Slovenska sú najkrajšie na svete ... Spievali sa stáročia a sú súčasťou našej DNA. Keď sme čas od času koncertovali pre krajanov v zámorí, vždy s nostalgiou spomínali na slovenské Vianoce a koledy, ktoré u nás zneli,“ vysvetlil primáš. Autorom textov kolied je Kandráčov dvorný textár Vlado Puchala, no niektoré pochádzajú z pera ďalšej výnimočnej osobnosti. „Na niektoré skladby sme oslovili aj pána Ľubomíra Feldeka. Je to pre mňa silno inšpiratívna osobnosť. Človek s obrovským rozhľadom, intelektom, ale aj vnútornou pokorou. Jeho básne, prozaická i dramatická tvorba, ale aj preklady sú na Slovensku našim povestným rodinným striebrom. Je preto pre nás cťou, že prijal naše pozvanie a CD obohatil o svoje texty.

​Vianočný album Pod Tatrami spí Ježiško však nie je jedinou novinkou, ktorú si Kandráčovci pre svojich fanúšikov pripravili. Do ich diskografie totiž pribudlo aj CD s názvom Malí Kandráčovci. Ako už samotný názov napovedá, do realizácie tohto projektu si prizvali aj deti. Pri výbere malých spevákov načreli do vlastných zásob, a tak intepretmi týchto veselých piesní sú spolu s Kandráčovcami aj ich deti.Raz mi svokor povedal, že rodič je najšťastnejší vtedy, keď sú jeho deti šikovnejšie ako on. Každý z členov kapely má doma nadané deťúrence, ktorým to dokopy neuveriteľne ladí. Bola by škoda, keby sme ich talent nechali ležať ladom. Dali sme ich dokopy a vytvorili sme zoskupenie Malí Kandráčovci,“ vysvetlil Ondrej Kandráč. CD, ktoré obsahuje nezabudnuteľné skladby ako Spievanky, Po valašsky od zeme, Anička, dušička či Z Východnej dievčatá, poteší nielen malých, ale aj veľkých fanúšikov tradičnej slovenskej muziky.