Deti zničené šoubiznisom

Anorexia, drogy, problémy so zákonom: Deti zničené šoubiznisom. Môže za to Hollywood alebo rodičia?

Macaulay Culkin je na konci dlhého radu vyhasnutých hviezdičiek.

Deti v šoubiznise: to je téma na diskusiu, ktorá v niektorých prípadoch trvá hodiny. Niektorí sú jednoznačne proti, deti potrebujú detstvo a to, že začnú hrať alebo spievať priskoro, môže znamenať, že oň prídu. Druhí profesionáli tvrdia, že nie je nič lepšie a úspešnejšie ako talentované dieťa. Oba názory majú svoje pádne argumenty a my vieme uviesť hneď niekoľko príkladov detí v šoubiznise, ktorým skorý krok nesprávnym smerom pokazil (alebo aspoň negatívne ovplyvnil) život:

Amanda Bynes patrila k jedným z prvých hviezdičiek detských televízií (niečo ako Miley Cyrus ako Hannah Montana) na obraze Nickelodeonu. Po úspešných detských seriálových úlohách nasledovali filmy, po nich náhla prestávka od šoubiznisu. Pauzu od kariéry trávila Amanda často na policajnej stanici, najprv to bolo za taký nevinný prešľap, ako je telefonovanie za volantom, potom za jazdu pod vplyvom a aby nestačilo, prešla autom dvoch ľudí a ušla z miesta činu. Až potom polícia pochopila, že by bolo asi fajn, keby jej zobrali „vodičák“. Samozrejme, Amande to nebránilo v tom, aby opäť sadla za volant. Potom z okna počas policajnej razie vyhodila bongo, potom si vyskúšala, aké to je byť podpaľačkou a teraz vraj študuje módny dizajn. Vynechali sme nejaké problémy s inými celebritami, psychické poruchy a jej dva pírsingy v lícach.

Lindsay Lohan zahviezdila v remake-u filmu Pasca na rodičov, kde si zahrala dvojičky. Vďaka trom ďalším filmom si vyslúžila reputáciu mladého talentu a zdalo sa, že sa zrodí hviezda, ktorá bude na nebi Hollywoodu žiariť desaťročia. Zaplietol sa do toho kokaín, alkohol a tie tradičné potýčky s políciou za jazdu pod vplyvom a zrazu to šlo s Lindsay dole vodou. Našťastie, nasledovala „odvykačka“, vyhľadala aj pomoc na psychoterapii a pomaly sa jej darí šplhať opäť na svetlo sveta. Tá istá hviezdna kariéra to už asi nebude, ale priateľstvo s legendárnym Charliem Sheenom, s ktorým ju spája láska ku kokaínu, jej možno pomôže.

Mischa Barton hviezdila v tínedžerskom seriáli, kde jej postava skončila smrťou po troch úspešných sériách. Seriál sa z jej odchodu nespamätal a dožil sa len jednej ďalšej série. Zato ani jej samotnej odchod neprospel. Väčšina filmov, v ktorých potom účinkovala, nezožala veľký úspech a ani jej samotné herecké výkony sa nedočkali pozitívnych reakcií. Najprv počúvala, že je príliš chudá, potom pribrala a teraz je vraj príliš tučná. Závislosť na návykových látkach a následná „odvykačka“ zvykne s ľuďmi napáchať hotové divy.

Macaulay Culkin si zahral malého Kevina v dvoch snímkach Sám doma. Vtedy o ňom hovorili ako o jednom z najlepších detských hercoch v histórii. V roku 1995 sa jeho rodičia rozišli a začali boj o jeho majetok. Trvalo to dva roky, Macauley v tom čase odmietal pracovať. Po niekoľkých rokoch sa k herectvu vrátil, no hral experimentálnejšie a temnejšie úlohy. Viac ako ďalšími hereckými úspechmi sa preslávil závislosťou na heroíne, ktorému prepadol. Tento rok zasa obsadil titulky bulvárnych plátkov, keď sa internetom začala šíriť správa, že zomrel a on zareagoval tak, že publikoval fotku, na ktorej smrť predstiera...

Toto je len niekoľko príkladov, ktoré odradia rodičov od toho, aby deti postavili pred kameru alebo za mikrofón. Mnohí z nás by pochybovali aj o úspešnosti kariér, ktoré vedú Miley Cyrus alebo Justin Bieber, tomu to žiaľ asi tiež celkom prerástlo cez hlavu. Je na vine šoubiznis? My si dovolíme tvrdiť, že nie. Šoubiznis je ťažký v akomkoľvek veku. Podľa nášho názoru je v tomto prípade na rodičoch, aby svojim deťom pomohli, predovšetkým rozhodli, či to ich deti zvládnu a potom im boli neustálou oporou a kontrolou. Za všetky uvádzame príklad, kedy to dopadlo dobre a bez problémov:

Emma Watson stála pred kamerami od svojich deviatich rokov. Vďaka postave Hermiony si získala milióny fanúšikov a ani po uzavretí série Harryho Pottera sa jej herecká kariéra neskončila, odvtedy hrala v mnohých úspešných filmoch, napríklad Noe alebo Môj týždeň s Marilyn. Na prvom mieste je však u nej stále vzdelanie, v máji 2014 skončila univerzitu Brown s titulom z anglickej literatúry.

Jodie Foster sa herectvu venovala od svojich troch rokov, získala dvoch Oscarov a mnohé ďalšie nominácie. Skončila univerzitu Yale a má dvoch synov. Stále hrá, dokonca režíruje a všetko sa jej darilo bez škandalóznych zaváhaní. 

Piatu časť série Sám doma môžete vidieť dnes o 15:10 na JOJke!

František Kozmon

František Kozmon

Viac článkov od autora