Na vlasku profilova

TOP 10 zaujímavostí o filme Na vlásku: Tvorcovia na ňom pracovali šesť rokov

Rozprávka za takmer 240 miliónov eur zožala úspech.

Film Na vlásku si získal ako deti, tak aj mnohých dospelých. Tvorcovia pracovali na filme šesť rokov a vynaložili na neho 260 miliónov amerických dolárov (čo je v prepočte takmer 240 miliónov eur). Vo svojej dobe sa Na vlásku zaradil medzi najdrahšie animované filmy v histórii. “Na vlásku je film zaplnený komickými postavami, ale je aj úžasne akčný a zároveň plný citu,” vraví John Lasseter, hlavný kreatívny vedúci Walt Disney and Pixar Animation Studios. Tvorcovia si dali na rozprávke skutočne záležať a vynaložili veľa úsilia a driny, kým film Na vlásku prišiel do kín. Prečítajte si TOP 10 zaujímavostí o tomto obľúbenom filme:

1. Tvorcovia pracovali so 147 hadičkami, ktoré predstavovali štruktúru vlasov. Tie potom prepracovali na obraz pozostávajúci zo 140-tisíc samostatných vlasových vlákien.

2. Zlaté vlasy Rapunzel by vážili pri dĺžke 21 metrov dobrých 47 kilogramov.

3. Pri piesni "I See the Light" je vo vzduchu spolu 45-tisíc lampiónov.

4. Na filme sa pracovalo šesť rokov a tvorcovia na neho vynaložili 260-miliónov amerických dolárov. Vo svojej dobe sa Na vlásku zaradil medzi najdrahšie animované filmy v histórii.

5. Vedúci tímu vizuálnych efektov Steve Goldberg, vedúci tímu počítačovej animácie Jesus Canal a tím vlasových expertov boli poverení úlohou vdýchnuť Rapunzeliným vlasom život. Vyvinuli úplne nový softvér, ktorý sa volá Dynamical Wires. 

6. Hrad kráľa a kráľovnej prešiel veľkou prípravou. Tvorcovia preštudovali architektúru hradov a zámkov po celej Európe (medzi nimi aj české a slovenské), pričom víťaznou inšpiráciou boli stavby v Dánsku. 

7. Pri vytváraní softvéru na simuláciu vlasov tvorcovia sledovali šampónové reklamy na YouTube a pracovali s modelkou, ktorá mala takmer dvojmetrové vlasy, aby mohli sledovať fyzické vlastnosti ich pohybu.

8. Na charaktere postavy Flynna sa podieľali všetky pracovníčky štúdia Walta Disneyho. Ich úlohou bolo odhlasovať farbu vlasov, očí a ďalších čŕt. Takže postava Flynna je dokonalá skladačka ideálu podľa predstavivosti žien.

9. Quentin Tarantino označil film Na vlásku ako piaty najlepší snímok roka 2010.

10. Podľa animátorov mal byť Flynn starý okolo 26 rokov, zatiaľ čo Rapunzel mala byť o osem rokov mladšia. V histórii rozprávok Walta Disneyho sa jedná o rozprávkový pár s najväčším vekovým rozdielom.

"Je to nádherný príbeh o dvoch ľuďoch, ktorí ešte celkom nevedia, kto sú, a ako film pokračuje ďalej, obaja odhalia svoj osud. Chceli sme prelomiť niektoré stereotypy z minulosti. Flynn je chlapík, ktorý všade bol, všetko skúsil, všetko už videl. Rapunzel je zase od všetkého chránené, naivné, ale bystré dievča, ktoré ešte nikde nebolo, nič nezažilo, nič nevidelo. On jej pomôže v tom, aby videla samu seba jasnejšie, a ona mu pomôže napraviť niektoré chyby, čo v živote urobil. Navzájom sa teda pekne dopĺňajú,“ vysvetľuje producent Roy Conli.

Nenechajte si ujsť film Na vlásku dnes o 20:35 na JOJke a sledujte dobrodružstvá šarmantného zlodeja a krásnej princeznej, ktorej zázračné dlhé vlasy prinášajú samé výhody - zachránia im životy vždy, keď visia na vlásku!