Kostelný pozýva na Shakespearovské slávnosti: Kde inde v divadle si môžete zapáliť?

Divadlo sa hrá niekedy aj v lete.

Aj tento rok do Bratislavy zavítajú na hrad Letné Shakespearovské slávnosti, v rámci ktorých môžete od 27. júla do 16. augusta navštíviť až tri rôzne predstavenia. Tento rok to sú Othello, Sen noci svätojánskej a Dvaja páni z Verony. Hneď v dvoch predstaveniach sa objaví aj náš herec Ľuboš Kostelný, ktorý sa objaví aj na jeseň v pripravovanom kriminálnom seriáli TV JOJ. Preto sme sa ho opýtali na to, čím sú podľa neho tieto slávnosti, ktoré sa už každoročne tešia veľkej popularite, také výnimočné. „Shakespearovské slávnosti sú výnimočné tým, že sa to odohráva pod holým nebom, tým vzrušením, že či to vyjde, to počasie, tým, že je to cez prázdniny,“ odpovedal nám Ľuboš a nezabudol pri svojej pozvánke na slávnosti ani na fakt, ktorý poteší všetkých fajčiarov: „Už ste si niekedy zapálili v divadle?“

Predstavenia zo slávností sú výnimočné nielen pre divákov, ale aj pre hercov. Okrem atmosféry majú na ich výkon vyššie nároky. „Má to väčšie hlasové nároky, keďže to nie je uzavreté a hlas ide preč,“ hovorí Kostelný. A hoci sa na predstavenie niekedy večer pred ním neteší, zakaždým odchádza po jeho skončení s radosťou v srdci. Ľuboša tento rok uvidíte v dvoch predstaveniach, konkrétne v Othellovi a v komédii Dvaja páni z Verony. Táto hra patrí k menej známejším Shakespearovským dielam, no rozhodne si ju nesmiete nechať ujsť.

Aj pre Kostelného má špeciálny význam. „Táto hra mi prišla ako skica nejakej inej jeho hry a prišlo mi, že za toto by sa ešte aj Shakespeare hanbil, ale zrazu ten Peter Markovecký z toho urobil niečo také... najlepšie, čo mohol. Je to celé pozitívne, s pesničkami, veselé a ako som tomu na začiatku neveril, tak to predstavenie mám teraz tak veľmi rád, že som organizátorku slávností osobne prehováral, aby to nasadila,“ prezradil nám.

Nezmeškajte Letné Shakespearovské slávnosti! Viac informácií nájdete na oficiálnej stránke.

František Kozmon

František Kozmon

Viac článkov od autora