Trendy jesen zima 2016

Módny manuál pre nasledujúcu sezónu: Týchto 9 trendov ovládne obchody a naše šatníky!

Pripravte sa s nami na jeseň/zimu 2016/2017.

Dni sú čoraz kratšie a noci chladnejšie, a to je neklamný znak toho, že leto pomaly stráca svoj dych. Hoci si ešte intenzívne slnečné lúče budeme nejaké tie dni užívať, nie je úplne od veci pripraviť sa na nadchádzajúcu módnu sezónu. Veď, koniec koncov butiky a reťazce so štýlovým oblečením už postupne zapĺňajú nové kolekcie. Ak sa chystáte na nákupy a chcete si zadovážiť nejaké trendové kúsky alebo len skrátka chcete vedieť, čo bude in počas jesene a zimy, čítajte ďalej. Módni návrhári na prehliadkach opäť predstavili naozaj zaujímavé modely, z ktorých môžeme čerpať inšpiráciu a veríme, že každá nákupná maniačka si príde na svoje.

Plisovanie: Azda najčastejšie sa na prehliadkach módnych návrhárov vyskytovali plisované alebo zjednodušene - skladané sukne a šaty. Drobné zažehlené záhyby na látke možno pôsobia na prvý pohľad školácky, ale nenechajte sa zmiasť. Ak si vyberiete vhodný materiál, strih a zvolíte vyhovujúce doplnky, vykúzlite outfit ako lusk.

Empírový strih: Návrhári sa pre nadchádzajúcu sezónu rozhodli posunúť pás až tesne pod prsia. Takzvaný empírový strih šiat zaviedla ako prvá manželka Napoleona Bonaparteho, Jozefína, a od tých čias sa do módy pravidelne vracia. Ženská silueta v tomto strihu nadobúda až éterické rozmery a každá dáma bude v takýchto šatách vyzerať ako víla.

Vojenčina: So železnou pravidelnosťou sa medzi top trendy vracia aj military štýl. Nejde pritom len o kabáty s dvojradovým zapínaním či o prísne trenčkoty. Móda si totiž od vojakov požičala len farbu ich uniformy. Jeseň a zima sa totiž budú niesť vo vojenskej zelenej.

Zlato: Pri farbách nasledujúcej sezóny sa ešte zdržíme. Kým kedysi sa zlatá farba nosila výlučne na večer, čoraz viac sa stáva súčasťou našich outfitov aj počas dňa. Zlatú však nemusíte nosiť len na doplnkoch, ako sú topánky, kabelka či opasok. Pokojne si v tejto honosnej farbe zadovážte šaty, sukňu či sako. Aby ste však nevyzerali lacno a prekombinovane, skombinujte ich s jednoduchými casual kúskami ako denimová bunda, tenisky a ruksak.

Kvety: Áno, kvetinovú potlač by sme v móde očakávali na jar a cez leto, no prečo si teplé a slnečné dni nepreniesť aj do chladnejšej polovice roka? Zrejme to si povedali aj módni dizajnéri, keď pripravovali svoje kolekcie pre jeseň a zimu 2016/2017. Pomerne často sa na móle vyskytovali modely s výraznými kvetinovými akcentmi a to znamená jediné – ak chcete byť in, kúsky s kvetinovou potlačou si nechajte v skrini aj po skončení leta.

Šaty v štýle nočnej košieľky: Takzvané slip dress alebo ľahké, padavé šaty z jemného materiálu, ktoré pripomínajú kombiné alebo košieľku na spanie, patrili počas leta medzi najhorúcejšie trendy. Ak ste si tento trend zamilovali, noste ho naďalej. Aby vám v tenučkých šatočkách nebola zima, dajte si k nim nepriehľadné pančušky, masívne čižmy bez podpätku a koženú bundu.

Obleky a kostýmy: „Slušné nohavice“ a sako sa nám obvykle spájajú s pracovnými pohovormi alebo s formálnymi stretnutiami. To však už neplatí. Povoľte uzdu svojej fantázii, odviažte sa a oblečte si kostým či dámsky oblek s bláznivou potlačou aj na nepracovné príležitosti.

Zvieracie vzory: O zvieracích vzoroch sme vás informovali už minulý týždeň. Potlač pochádzajúca z ríše živočíchov zaplnila módne móla a je veľký predpoklad, že to isté nastane aj v prípade módnych reťazcov.

Z ríše víl: Návrhári znovu mysleli aj na romantičky a nežné bytosti. Ak milujete pastelové farby, volániky, pierkové aplikácie či jemné strapce akoby vystrihnuté zo swingovej éry, pri tomto trende si prídete na svoje.

Lenka Filipová

Lenka Filipová

Viac článkov od autora