Za svoju najslávnejšiu rolu dostal smiešny honorár: Boháč sa z neho teda nestal!

Získal ju vďaka blbému pohľadu.

Legendárny film z vojenského prostredia, ktorý nikdy neomrzí. Klasika režiséra Petra Tučku oslávi tento rok už svoje 40-te narodeniny. Počas nakrúcania nikto nepočítal s tým, že aj po toľkých rokoch sa tento film bude vysielať v televízií a že u divákov zožne taký úspech. Film, ktorý patrí do skupiny „nesmrteľný“ so sebou nesie aj pár zaujímavostí. Nás najviac zaujal honorár hlavného herca Jiřího Langmajera, ktorý stvárnil slobodníka Milana Koubu – nepoučiteľného sukničkára. Za celé nakrúcanie dostal Jiří len 7 500 Kč, takže boháč sa z neho určite nestal, keďže v tom období bola priemerná mzda 3 026 Kč: „Dostal som za celý film honorár 7500, ale rozhodne neľutujem. Vďaka tomu som získal ohromnú popularitu a na viac sme tam zažili neuveriteľné veci,“ vysvetľuje spokojne Langmajer.

Do tej doby nebol totiž Jiří Langmajer príliš známy a rolu dostal úplnou náhodou: „Bol som pozvaný do kaviarne niekde na Vinohradech, kde sedel režisér Petr Tuček. Asi som nejako blbo pozeral, pretože sa na mňa pozrel, ukázal prstom a povedal: Ty to budeš,“ zaspomínal si na konkurz, ktorý mu zmenil život. Najlepšie je, že o vojne v tej dobe netušil vôbec nič, pretože Jiří narukoval až o dva roky neskôr po nakrúcaní filmu. Ale všetkým dokázal, že je skvelým hercom, keďže rolu slobodníka Milana Koubu zahral dôveryhodne.

Nesmrteľný film Copak je to za vojáka môžete sledovať už dnes o 20:35 na JOJke!

O filme:
Najlepší príslušník prieskumnej roty výsadkárov, slobodník Milan Kouba, má ustavičné problémy so svojím veliteľom, kapitánom Tůmom, pretože je nedisciplinovaný a obracia sa za každou sukňou. Čo možno čakať,  keď sa najväčší frajer a sukničkár jednotky po uši zamiluje do veliteľovej sestry? Konzervatívnemu dôstojníkovi sa to určite páčiť nebude. Odnesie si to celá jednotka!  Do tuhého ide v okamihu, keď sa Tůma staví so svojím nadriadeným, majorom Průchom, že ani jednému z jeho vojakov sa v určenom čase nepodarí vrátiť sa do kasární z miesta tridsať kilometrov vzdialeného výsadku. Průcha totiž proti vojakom nasadí všetky možné prostriedky, počnúc svojimi vojakmi cez policajtov až po príslušníkov pomocnej stráže. Jeden problém nasleduje druhý, ale Koubovi sa ich darí prekonávať. Tou najväčšou prekážkou však bude nakloniť si svojho veliteľa, pretože sa až po uši zaľúbil do jeho sestry, sympatickej Vlasty, a to sa so stopercentnou istotou konzervatívnemu Tůmovi páčiť nebude...

Paulína Ištvancová

Paulína Ištvancová

Viac článkov od autora