Autorka bestselleru Mengeleho dievča o spochybňovaní holokaustu: Ľudí nepresvedčíte, ak nechcú počuť!

Vyhrajte jednu z kníh aj vy.

„Každý večer, keď myslím na svojich drahých, ktorí už nežijú, si hovorím: Ako si to mohla prežiť? Sama neviem. Bolo to naozaj iba o šťastí a náhode.“ To sú slová Violy Fischerovej, ženy, ktorá prežila Mengeleho pokusy, štyri koncentračné tábory a nakoniec nacistom utiekla. Jej silný príbeh zhutnila do knižnej podoby naša kolegyňa reportérka Veronika Homolová Tóthová. Titul zaujal ľudí natoľko, že sa celý náklad vypredal v priebehu pár dní a dnes je autorka nominovaná na knižné ocenenie Panta Rhei Awards v kategórii Slovenský knižný debutant roka. „Kniha vznikla veľmi spontánne. Pani Violu poznám od detstva, keďže obidve sme z Lučenca. V čase, keď som sa venovala dokumentom o ľuďoch, ktorí prežili nacistické väzenie dostala tip o žene, ktorá prežila štyri koncentráky, Mengeleho pokusy, pochod smrti, z ktorého dokonca ušla a pomohla usvedčiť dozorkyňu z koncentračného tábora. Povedala som si, že ten príbeh musím vyhľadať, aj keby to bola len spolovice pravda,“ hovorí autorka.

Panta Rhei - Mengeleho dievca Veronika Homolova Tothova Panta Rhei - Mengeleho dievca Veronika Homolova Tothova Zdroj: Veronika Homolová Tóthová na besede s Marekom Vagovičom - autorom debutu Vlastnou hlavou v kníhkupectve Panta Rhei

Pravdou je, že takto silných príbehov naozaj nie je veľa, kedy ľudia prežili ohavnosti holokaustu a boli ochotní aj tak podrobne a otvorene rozprávať ako pani Viola „Pani Viola je úžasná, vitálna 94-ročná dáma, ktorá si nemyslí, že je silná a hrdinka, ktorá našla v sebe množstvo sily i hrdinstva, hoci si to nechce priznať. Po tých rokoch dokáže informácie podávať ďalej a stále spomína každý piatok na blízkych. Z 25-člennej rodiny prežila len ona a jej o rok a pol starší brat,“ vysvetľuje Veronika.

Teraz už iba ostáva jediné, odovzdať posolstvo všetkým generáciám, aby sa nič podobné už nikdy nezopakovalo. „Otázkou je, či presviedčať ľudí, ktorí sú presvedčení o tom, že nič také sa nestalo. Proti tomu sa ani nedá bojovať, ale dá sa ukázať táto stránka dejín a príbehy skutočných ľudí a ukázať na historické fakty, ktoré sú veľmi ľahko overiteľné v archívoch, myslí si autorka Mengeleho dievčaťa. Aj to je dôvod, prečo má kniha toľko historických faktov a archívnych fotografií. Treba ľuďom ukázať príbehy a to, čo si z nich vyberú, už neovplyvníme. „Keď niekto vidí a počuje takýto príbeh, nikto nemôže povedať, že také niečo sa nestalo. Je hrozné, že sa také  niečo stalo,“ dodáva Veronika.    

Hlasujte za Veroniku Homolovú Tóthovú v knižnom ocenení Panta Rhei Awards v kategórii Slovenský debutant roka!

Priamy prenos z podujatia Panta Rhei Awards budete môcť sledovať 30. marca 2017 o 19.30 h na joj.sk!

Výhercami súťaže o knihu Mengeleho dievča s podpisom autorky sú:

Bibiána Kosorínová, Prešov
Ladislav Chmúrny, Tlmače
Nina Čížová, Levoča