Príbeh legendárneho psa Hačikó: Tieto zaujímavosti o najvernejšom chlpáčovi neviete!

Toto vás naozaj prekvapí.

​Kto ešte nepočul o legendárnom psovi Hačikó? Príbeh, ktorý zachytáva nekonečnú vernosť, oddanosť a puto zvieraťa k človeku, si získal srdcia miliónov ľudí po celom svete. O japonskom štvornohom priateľovi dokonca nakrútili celovečerný film s názvom Hačikó - príbeh psa, v ktorom sa v hlavnej úlohe objavil skvelý Richard Gere. Herec stvárnil univerzitného profesora, ktorý sa ujal opusteného psa. Veľmi rýchlo medzi nimi vzniklo neuveriteľné a neskutočne silné puto. Hačikó odprevádza denne svojho pána na stanicu a poobede sa tam vracia, aby ho privítal. Keď Parker Wilson ale zomrie, pre psa sa nič nemení a denne ho verne čaká na stanici dlhých deväť rokov.

Skutočný Hačikó sa narodil v novembri 1923 na farme neďaleko japonského mestečka Odate. Šteniatko plemena Akita už po dvoch mesiacoch putovalo do Tokia, kde naň čakal nový majiteľ. Tým sa v stal profesor Fakulty poľnohospodárstva na Tokijskej univerzite Hidesaburó Ueno. Ako vo filme, tak aj v skutočnosti pes svojho pána verne odprevádzal a vítal na stanici. Raz sa profesor ale domov nevrátil, pretože počas prednášky skolaboval a náhle zomrel. Hačikó ale naďalej chodil verne na stanicu a svojho pána vyzeral. Robil tak do 8. marca 1935, kedy priamo na stanici zomrel. Hačikó sa v Japonsku stal dojemným symbolom vernosti. Legenda o nesmrteľnom pute sa traduje v krajine dodnes. Ako vyzeral skutočný Hačikó a jeho pán? 

Zdroj: Flickr/Terrazzo

​Zaujímavosti, ktoré o Hačikovi neviete:

1. Hačiká vo filme hrali tri psy plemena Akita, pretože cvičitelia nechceli riskovať stratu nad ich kontrolou v jednotlivých scénach. V snímku sa objavili Leyla, Chico a Forrest. Po skončení nakrúcania si Chica adoptoval tréner Harden, ktorého tím psy vo filme trénoval.
2. Vypchatého Hačiká môžu vidieť návštevníci Národného vedeckého múzea v Tokiu.
3. Richard Gere priznal, že nakrúcanie s plemenom Akita Inu bolo veľmi náročné a získať si ich dôveru mu zabralo tri dni. Tiež upozornil, že sú veľmi náročne cvičení a spočiatku mu odporúčali neudržiavať s nimi očný kontakt.
4. V médiách sa objavilo upozornenie pre fanúšikov tohto filmu: "Nekupujte Hačiká!" Išlo o varovanie, že by si ľudia nemali kupovať plemeno Akita Inu len preto, že sa im páčil filmový predstaviteľ. Bolo to najmä z dôvodu, že táto rasa psa je veľmi sebavedomá a tvrdohlavá a patrí do rúk ľudí, ktorí majú s takýmito psami skúsenosti alebo sa aspoň na jeho príchod domov veľmi dobre pripravia a nekúpia si ho len z rozmaru.
5. Počas celého filmu ani raz nezaznie meno Hačikó, ale len Hači.
6. Skutočný Hačikó bol bielej farby, zatiaľ čo Hačikó vo filme má sfarbenie červené.
7. Skutočný Hačikó sa narodil v Japonsku v roku 1923. Jeho majiteľ Dr. Eisaburo Ecno zomrel o dva roky neskôr.
8. Šteniatko Hačikó predstavujú šteňatá plemena Shiba Inu (najmenšie japonské plemeno), nie Akita Inu (najväčšie japonské plemeno).
9. V deň, kedy hačikó zomrel, bol v Japonsku vyhlásený štátny smútok.
10. Skutočný Hačikó sa stal v Japonsku natoľko populárny, že sa naň prišli pozrieť milióny ľudí. Keď zomrel, postavili mu priamo na stanici v Šibuja sochu, ktorá tam stojí dodnes.

Tagy: Hačikó