Všetko malo byť úplne inak: TOP 20 zaujímavostí o nesmrteľnej Popoluške!

Toto ste o legende nevedeli.

Vianoce bez legendárnej rozprávky s českou Popoluškou Libušou Šafránkovou by už skrátka neboli ono. Aj keď film starý 44 rokov patrí k vianočným klasikám, niektoré zaujímavosti nás dokážu prekvapiť po takmer polstoročí od vzniku. Výsledné dielo je zhlukom mnohých náhod a nečakaných okolností. Prinášame vám hneď niekoľko z množstva zaujímavostí z tohto vianočného megahitu.

Zdroj: TV JOJ

  1. Film mal premiéru 1. novembra 1973. Nie však v Československu, ale v Sovietskom zväze. K nám sa dostala až o 2 týždne neskôr. 
  2. O rolu princa bol taký záujem, že konkurzu sa zúčastnili stovky hercov. Napokon ju dostal Pavel Trávniček, ktorý bol v tom čase v treťom ročníku hereckej fakulty.
  3. Jazda na koni bola pre Libušu Šafránkovú alias Popolušku úplnou malinou, keďže má ako dievča z dediny s jazdením bohaté skúsenosti.
  4. Princov hlas museli v češtine predabovať pre silný brnenský prízvuk Pavla Trávnička, ktorý sa nepáčil filmárom.
  5. Popoluška a princ sa oproti ostatným rozprávkam za celý čas ani raz nepobozkali.
  6. Režisér Václav Vorlíček hľadal pôvodne zámok, kde by mohol nakrúcať, na území Slovenska. Napokon sa rozhodol pre prekrásny Moritzburg v susednom Nemecku.
  7. Vo filme neprišlo o život žiadne zviera. Zostrelený orol bol počas nakrúcania už mŕtvy.
  8. Herečka Dana Hlaváčková, ktorá si vo filme zahrala Doru, bola počas nakrúcania tehotná.
  9. V niekoľkých scénach nebol skutočný ale umelý sneh. Strechy domov sa zas zastriekali vápnom.
  10. V Nórsku uvádzajú rozprávku vždy v pôvodnom znení s titulkami. O tom, že je v tejto krajine nesmiernym hitom, svedčí aj fakt, že po tom, čo v roku 2005 vyšla na DVD, sa z nej za jediný týždeň predalo neuveriteľných 25-tisíc kusov. V 2012 sa Popoluška stala najsledovanejším vianočným programom s miliónom divákov!
  11. Filmového koňa Juráška stvárňovali hneď dvaja žrebci - Ibrahim, ktorého v stajni zaskakoval nemecký kôň Kalif.
  12. Dana Hlaváčová prijala úlohu Dory aj napriek tomu, že v scenári bolo doslova napísané, že je škaredá.
  13. Aby sa za Popoluškou rozbehol do lesa jej pes, museli mu hodiť snehovú guľu, čo je aj vo filme vidieť.
  14. Hlavnú hrdinku Libušu Šafránkovú si vybral režisér náhodou. Dlho nevedel, komu rolu ponúknuť, až si napokon spomenul na mladé dievča, ktoré hralo Barunku v Babičke.
  15. Libuša Šafránková však dávala prednosť príprave inscenácie v Činohernom klube. S prijatím úlohy súhlasila až potom, čo ju k tomu vyprovokoval kolega slovami: „V tomto divadle už skoro nikto nemôže točiť, tak si toho váž, choď a uži si to!"
  16. Rozprávka sa nakrúcala na drahý film, a preto režisér požadoval, aby sa všetky zábery natočili na prvý pokus.
  17. Scénu, kde beží princ za Popoluškou zo zámku, musel herec kvôli vetru absolvovať asi 50-krát.
  18. Podľa pôvodného scenára sa mala hlavná hrdinka v jednej zo scén dokonca pobiť s trojicou mladých šľachticov. Našťastie sa od toho napokon upustilo.
  19. Úvodný tanec princezny Droběny (Helena Růžičková), pri ktorom nosí bezmocného Princa v náručí, bol náhlou improvizáciou. 
  20. Kočiar, v ktorom sa viezli kráľ a kráľovná, bol historický. V roku 1905 sa v ňom viezol princ Wilhelm z Pruska na svadbu s Cecíliou von Mecklenburg-Schwerin.
Tri oriešky pre Popolušku - Helena Ružičková alias Droběna Tri oriešky pre Popolušku - Helena Ružičková alias Droběna Zdroj: joj.sk