Dobrodružné fantasy Princ z Perzie: Piesky času. TOP 15 zaujímavosti, ktoré určite netušíte!

Efektami nabitý príbeh sa odohráva v tajomných krajoch dávnej Perzie.

Autori trilógie Piráti z Karibiku sa opäť činili. Tentokrát prišli s filmom Princ z Perzie: Piesky času. Ide o epické akčné dobrodružstvo zasadené do tajuplnej Perzie. Lenivý princ aj napriek váhaniu spojí svoje sily so záhadnou princeznou a spolu bojujú proti temným silám, aby ochránili starovekú dýku, ktorá môže oslobodiť The Sands of Time - dar od bohov. Tá môže vrátiť čas a umožniť jej vlastníkovi vládnuť svetu.

Zaujímavosti filmu:

1. Všetky kaskadérske scény Jake Gyllenhaal nakrúcal sám bez dabléra.
2. Vo filme sa hovorí, že dýka dokáže vrátiť čas presne o 60 sekúnd. Keď ju Dastan použije prvýkrát, vráti čas o 32 sekúnd a druhýkrát o 23 sekúnd. To je spolu 55 sekúnd. Po doplnení piesku je dýka použitá dvakrát. Dastan s ňou vráti čas o 16 sekúnd a Tus o ďalších 44 sekúnd. Spolu je to presne 60 sekúnd.
3. Na konkurz dostala pozvanie aj iránska herečka Golshifteh Farahani. Zadržala ju ale na letisku iracká polícia a zbavila ju možnosti opustiť krajinu v nasledujúcich šiestich mesiacoch, pretože hrala vo filme Ridleyho Scotta Body of Lies.
4. Jake Gyllenhaal sa kvôli svojej úlohe musel naučiť bojové umenia, šerm i jazdiť na koni a počas viac ako 100 dní trvajúceho tréningu nabral značný objem svalstva.
5. Film obsahuje zhruba 1200 záberov s vizuálnymi efektami, hlavne pre spomalené zábery útočiacej kobry, návratom času a púštnej búrke.
6. Nakrúcanie bolo komplikované: hlavní hrdinovia nakrúcali 20 minút, potom na dve hodiny museli odísť, aby mohol štáb premiestniť kamery do špeciálnych pozícii a uhlov, potom sa herci zase na ďalších 20 minút vrátili a pokračovali tam, kde prestali.
7. Celému štábu počas nakrúcania scén na púšti hrozilo nebezpečenstvo vo forme jedovatých tvorov obývajúcich pieskové duny. Túto hrozbu vyriešili varovnými tabuľami na pľaci: "Pozor! V okolí kameňov možno nájsť hady a škorpióny! Buďte opatrní!" Hlavných predstaviteľov ochraňoval domáci Maročan, ktorý pred nakrúcaním vždy vyčistil pľac a v prípade, že nejaké nebezpečné zviera našiel, uložil ho do sklenenej nádoby. Na konci nakrúcacieho dňa bola táto nádoba vždy po okraj plná.
8. Väčšina filmu sa nakrúcala v africkom Maroku.
9. Kvôli filmu vyrobili približne 7000 kostýmov a niektoré z nich museli zničiť predtým, než ich herci vôbec obliekli, aby vyzerali dôveryhodne. Aby štáb dosiahol tento efekt, šaty sa vkladali do miešačky s cementom a kameňmi, niekedy sa na dokončenie kostýmov používali strúhadlá na syr.
10. Niektorí komparzisti z Maroka, ktorí nikdy na pštrosovi nesedeli, podstúpili dvojtýždňový tréning jazdy na pštrosoch.
11. Názov pevnosti Alamut v perzskom jazyku a arabčine znamená "Hrad smrti" alebo tiež "Orlie hniezdo".
12. Mesto Alamut skutočne existovalo. S tým rozdielom, že ho založili v roku 840 pr.n.l. a vďaka svojej ťažko dostupnej polohe (2100 m n.m.) bolo takmer nedobytné. V 11. storočí ho ale ovládli Assasinčania.
14. Ben Kingsley sa v priebehu celého nakrúcania nechal oslovovať Sir Ben.
15. Osobou, ktorá vystrieda najviac šiat, nie je princezná, ako by sa dalo očakávať, ale Nizam, strýko, ktorého hrá Ben Kingsley.

Pozrite si Princ z Perzie: Piesky času už dnes o 20:35 hod. na JOJke!