Akčný Obávaný bojovník: 15 zaujímavostí, ktoré o filme neviete!

Rozhodne sa máte na čo tešiť.

Hou Yuan Jia sa už ako mladý chlapec snaží dosiahnuť otcových kvalít v bojovom umení WuShu a ďalej robiť česť svojmu rodu. Jeho cieľom je byť najlepší, čo sa mu po niekoľkých rokoch a mnohých súbojoch podarí. Jeho povesť majstra bojových umení sa šíri, ale rastie aj jeho pýcha. Po tom, čo v súboji zabije svojho súpera, krvná pomsta dopadne na celú jeho rodinu. Po tejto tragédií na sedem rokov zmizne, aby objavil pravý zmysel boja.

15 zaujímavostí, ktoré o filme neviete:

1. Woo Ping Yuen v roku 2007 vyhral Hong Kong Film Award v kategórii najlepšej akčnej choreografie.
2. Okolnosti Huovej smrti nie sú dodnes uspokojivo vysvetlené. Veľmi dlho sa špekulovalo o otrave arzénom. V roku 1989 Huove telesné pozostatky previezli na iné miesto a na jeho kostiach našli čierne škvrny, ktoré v spojení s chemickým rozborom potvrdili prítomnosť arzénu v tele. Nijako to ale nepodporuje teóriu o možnej otrave, pretože viac než 2400 rokov sa používa oxid arzenitý ako súčasť tradičnej čínskej medicíny.
3. Hercules O´Brien (Nathan Jones) bol v skutočnosti Brit, vo filme z neho scenárista urobil Američana.
4. Veľakrát sa špekulovalo o tom, či Huo s O´Brienom naozaj zápasil. K súboju skutočne došlo a Huo O´Briena porazil. Pravosť tejto informácie bola ale okupujúcimi mocnosťami popieraná z obavy straty vplyvu na čínsky ľud.
5. Jet Li používa tieto zbrane: Jian (čínsky rovný meč), Sanjiegun (trojdielna tyč), Dao (čínsky široký meč) a Qiang (čínska kopija).
6. Michelle Yeoh má vo filme malú úlohu, no jej scény boli zo strátenej, 100-mintovej verzie, vystrihnuté.
7. Betty Sun vystrašili pijavice na ryžových poliach. Zabalila si preto nohy do celofánu, no na kamere to vidieť nie je. Musela ho odstrániť a svoj strach prekonať.
8. Nathan Jones, s cieľom udržať svoju postavu, konzumuje šesť jedál denne, pije minerálku po litroch a robí 150 kľukov vždy, keď má na to príležitosť.
9. Anthony De Longis a Jet Li zlomili počas nakrúcania šermiarskeho súboja šesť mečov.
10. Španielsky šermiar Anthony De Longis daroval Jetovi Li pravý španielsky meč deň po skončení nakrúcania.
11. Nathan Jones je tak vysoký (meria 211 cm), že v hoteli, kde bol ubytovaný, museli spojiť dokopy tri postele, aby sa mohol pokojne vyspať.
12. Nathan Jones počas nakrúcania škaredo spadol a takmer si vybil niekoľko zubov. Lekárske ošetrenie ale odmietol a pokračoval v nakrúcaní.
13. Z deja filmu vyplýva, že po vražde dcéry nemá Huo Yianjia žiadnych potomkov. V skutočnosti mal ešte jednu dcéru a troch synov. Má niekoľko vnúčat a dokonca aj pravnúčatá.
14. Shidô Nakamura (Anno Tanaka) nehovorí po mandarínsky, ale vo filme musel v tejto reči povedať pár slov. Našiel si preto učiteľa, aj keď režisér mu povedal, že stačí, ak bude iba recitovať to, čo bude počuť. Aby mandarínčine trochu porozumel, začal sledovať šanghajské televízne programy, no o týždeň neskôr si jeden člen štábu všimol, že Nakamura sleduje kantonský kanál, kde sa hovorí po čínsky, nie po mandarínsky.
15. Počet mŕtvych do filme je päť.

Sledujte Obávaného bojovníka už dnes o 20:35 hod. na Pluske!