Strašidelný park plný dinosaurov: 15 zaujímavostí, ktoré o Jurskom svete neviete!

Toto ste určite netušili.

​Jednou z najväčších premiér televízie JOJ je hit Jurský svet. Dovtedy pomerne málo známy režisér Colin Trevorrow sa ukázal ako správna voľba, keď veľmi úspešne oživil jednu z najvýnosnejších filmových sérií v histórii. Úspešne spojil akčnú jazdu s filozofickou myšlienkou, čo sa stane, ak sa ľudia v mene finančných ziskov hrajú na bohov.

Zaujímavosti, ktoré ste o Jurskom parku nevedeli

1. Filmovanie snímky trvalo len 78 dní, čo bolo o dva dni menej ako sa plánovalo.
2. Herečka Kristen Steward sa mala objaviť v úlohe Claire, ale od návrhu sa odstúpilo pre to, že vyzerala príliš mlado. V ranej fáze sa tiež spomínalo meno herečky Keiry Knightley.
3. Falošným pracovným označením filmu bol názov Ebb Tide.
4. Medzi vystrihnutými scénami skončila aj tá, v ktorej sa Owen a Claire potierajú dinosaurím trusom, aby ich Indominus rex nemohol zacítiť.
5. Film Jurský svet sa odohráva 20 rokov po prvom diele Jurský park.
6. Veľkým prianím fanúšikov jurskej série bol vodný dinosaurus. Producenti filmu prianie splnili a prvýkrát sa objavuje dinosaurus z vodných hlbín. Je ním Mosasaurus z kriedy. Robustný dravec, ktorý dosahoval dĺžku až 15 metrov.
7. Film drží rekord za najrýchlejšie zarobenú miliardu dolárov z kín. Trvalo mu to od premiéry presne 10 dní.
8. Indominus Rex má v sebe DNA Tyranosaura, Velociraptora, Carnosaura, Giganotosaura, Rugopsa, Majungasaurusa, ale aj súčasných živočíchov, ako sépie a nešpecifikovaný druhu stromovej žaby.
9. Loď, ktorou priplávajú Zach a Gray, je výletný katamaran Navatek I, ktorý sa používa ako vyhliadková loď okolo Havaja.
10. Druhy dinosaurov, ktoré sa vo filme objavujú, sú: Ankylosaurus, Apatosaurus, Dimorphodon, Gallimimus, Mosasaurus, Parasaurolophus, Pteranodon, Stegosaurus, Triceratops, Tyranosaurus, Velociraptor a umelo vytvorený dinosaurus Indominus Rex.
11. Režisér Colin Trevorrow nahovoril animovanú postavičku Mr. DNA.
12. Pôvodný názov znel Jurský park 4: Zánik. Tento podtitul mal niesť predošlý diel (2001).
13. Nakrúcanie sa oficiálne začalo 10. apríla 2014 na Havaji. Ďalej sa filmovalo v amerických mestách San Diego, Lawai, Blue Hole, Kauai, New Orleans, Olokele Valley a u Manawaiopuna Falls a Manoa Falls.
14. Tvorcovia zvažovali aj návrh, že by sa vo filme objavili geneticky skrížení ľudia a dinosaury. Návrh vyslovil John Sayles v roku 2004, realizácie sa ale nedočkal.
15. Počet mŕtvych vo filme je 25.

Pred dvadsiatimi piatimi rokmi tragicky skončil sen excentrického milionára Johna Hammonda, ktorý chcel na odľahlom ostrove z dinosaurej DNA vybudovať Jurský park so živými exponátmi. Odvtedy sa ale mnoho zmenilo, park ide na plné obrátky. Ročne ním prejdú milióny nadšených návštevníkov, ktorí s očami dohora sledujú v akcii desiatky "vyhynutých" živočíchov. Lenže vedenie parku stále hľadá nové spôsoby, ako túto jedinečnú atrakciu ešte viac zatraktívniť. A v tej chvíli prídu komplikácie. Vedecké experimenty s novými druhmi mohutne podporuje strohá manažérka parku Claire Dearing, ktorá vo zvieratách vidí predovšetkým čísla. Na rozdiel od nej v nich biológ Owen Grady vidí hlavne nebezpečenstvo, zvlášť v tvoroch, ktoré nestvorila príroda, ale laboratórium. Udalosti mu dajú za pravdu, keď sa jeden z takýchto "maznáčikov" doslova urve z reťaze a začne si vylepšovať jedálniček zamestnancami parku a následne aj návštevníkmi, medzi ktorými sú aj dvaja synovci Claire, ktorí za tetou prišli na prázdniny. Teraz už nejde o vyššie tržby či o udržanie prestíže. Cieľom všetkých je holé prežitie.

Sledujte film Jurský svet dnes o 20:35 hod. na JOJke!