Toto ste o sérii SÁM DOMA nevedeli: TOP 10 zaujímavostí o kultovej vianočnej snímke!

Známi zlodeji Marve a Harry mali zomrieť.

1. Film Sám doma nemal mať pokračovanie: Keď si ako svoj ďalší projekt americký režisér Chris Columbus vybral snímku Sám doma, nečakal, že stvorí film, ktorý sa bude vysielať v televíziách po celom svete desiatky rokov po jeho nakrútení. Práve popularita snímky donútila tvorcov nakrútiť rovnako úspešné pokračovanie Sám doma: Stratený v New Yorku, ktoré bolo rovnako úspešné. Na filmy nadviazali treťou časťou s iným hercom v roku 1997, v ďalšom desaťročí k nim pribudli ešte dve pokračovania. Počujete správne, filmov Sám doma je spolu päť a všetky uvidíte na JOJke tieto sviatky.

2. Sám doma sa zapísal do Guinessovej knihy rekordov: Film sa udržal na prvej priečke návštevnosti kín celých dvanásť mesiacov. Medzi desiatimi najnavštevovanejšími zostal ešte rok potom. Za to si vyslúžil miesto v Guinessovej knihe rekordov ako najlepšia akčná komédia.

3. Dom McCalisterov sa stal turistickou atrakciou: Pokiaľ by ste chceli niekedy navštíviť dom McCalisterovcov, máte stále možnosť. Nachádza sa na 671 Lincoln Avenue v mestečku Winnetka, štát Illinois. Dom sa stal obľúbenou atrakciou, ročne ho navštívia davy turistov.

4. Populárny herec si mohol zahrať zlodeja: Úloha jedného z lupičov bola ponúknutá hercovi Robertovi de Nirovi, ale ten sa role vzdal. Neurobil chybu?

5. V skutočnom živote by boli zlodeji mŕtvi: Tento bod na zozname je asi každému jasný, ale pre istotu prízvukujeme, že nie je v ľudských silách žiadneho človeka alebo vytrvalca prežiť to, čomu vystavil malý Kevin neodbytných zlodejov. Scéna, kde skončil Harry s hlavou v plameňoch, je nereálna, skončil by s poškodenou kosťou a tkanivom.

6. Na pľaci došlo k reálnemu zraneniu: Síce všetky zranenia, ktoré utrpeli zlodeji, boli predstierané, k jednému skutočnému predsa len došlo. Utrpel ho Macaulay Culkin počas nakrúcania scény, keď mal herec Joe Pesci odhryznúť chlapcovi prst, mu doň reálne zahryzol. Jazva zostala Culkinovi dodnes.

7. Culkin si zahral s mladším bratom: Spoznáte ho? Kieran Culkin hral brata Kevina, ktorý sa v noci pocikával.

8. Namiesto črepín sladkosti: Ozdoby, na ktoré šliapal Marv, keď sa vlámal do domu cez okno, boli vyrobené z cukroviniek.

9. Keď hercov ohrozovala živá tarantula: Alebo toto sa nikdy naozaj nestalo. Pamätáte si na scénu, keď zlodejovi Marvovi liezla po tvári tarantula? Žiadna na ňom v skutočnosti nebola. Museli ju dorobiť v strižni, lebo krik by pavúka vystrašil a nevedno, ako by v tom prípade naozaj reagoval.

10. Úloha Kevina bola napísaná pre Culkina: Na kasting prišlo spolu viac ako 100 detí, no producenti mali už dávno rozhodnuté, rola bola ako šitá na mieru Macaulayovi Culkinovi a aj keď si chceli byť istí tým, že je na ňu najlepší, nikto ďalší ich nepresvedčil viac.

Sledujte Sám doma 2 o 14:30 a Sám doma 3 o dnes o 16:50 na JOJke!