Sklenená izba

Unikátna výstava kostýmov k filmu SKLENENÁ IZBA: Príďte si ich pozrieť do vily Tugendhat!

Nepremeškajte jedinečnú príležitosť.

Nový film od režiséra Juliusa Ševčíka SKLENENÁ IZBA (autor filmu Masaryk, ktorý získal rekordných 12 Českých levov) bude mať slávnostnú premiéru za účasti tvorivej a hereckej delegácie 12. marca 2019 v brnenskom kine Scala. Zároveň je pripravená i mimoriadna predpremiéra pre verejnosť za účasti tvorcov a hercov 12.3.2019 o 20:30 hod. Uvedenie filmu sprevádza aj výstava filmových kostýmov Kataríny Štrbovej Bielikovej, ktorá bude umiestnená v priestoroch vily Tugendhat v Brne od 30. januára 2019 do 11. marca 2019. Symbolické otvorenie výstavy prestrihnutím pásky prisľúbil 29. januára 2019 o 16:15 hod. vo vile Tugendhat prezident Andrej Kiska.

Zdroj: TV JOJ

​Katarína Štrbová Bieliková navrhla a vytvorila pre film, ktorý sa odohráva v pomerne veľkom časovom úseku, 90 pôvodných kostýmov. Vo vile Tugendhat bude vystavená dvadsiatka vybraných. "Vytvoriť kostýmy pre film Sklenená izba, odohrávajúcu sa v rozpätí takmer štyridsiatich rokov, bola pre mňa ako kostýmovej výtvarníčky úloha snov," prezradila. "Vlastne to bolo hneď niekoľko snov: zachytiť v kostýmoch plynutie času, príbehy postáv, sledovať premeny nálad, spôsob obliekania. Kostýmom a maskou rozprávať, ako hrdinky starnú, čo strácajú a čo si uchovávajú vo svojom vzhľade," dodáva.

​Výstava by mala byť malým sprievodcom procesu tvorby kostýmov, ktorý predchádza tomu, než divák zasadne do kina a nechá na seba pôsobiť výsledok.