TOP 6 najlepších fantasy filmov, ktoré musíte vidieť: Je medzi nimi aj váš favorit?

Sú temné, tak trochu strašidelné, miestami pripomínajú rozprávku a inokedy sa zas podobajú na horor. Reč je o filmoch z dielne režiséra Tima Burtona, ktorý vo svojej brandži patrí naozaj k špičke.

Ak patríte k skutočným milovníkom filmov, meno Tim Burton vám určite netreba veľmi predstavovať. Americký režisér, producent a scenárista má na konte desiatky úžasných filmov a väčšina z nich majú nálepku kultové. Jeho rukopis pri tvorbe filmu je tak jednoznačný, že ak by ste aj náhodou nevedeli, kto film režíruje, jeho tvorbu by ste spoznali okamžite. Fantázia, predstavivosť, temnosť, strašidelnosť, rozprávkovosť, výstrednosť, ale aj boj dobra so zlom. To sú črty, ktoré nájdete v takmer každej snímke. Keď k tomu prirátame úžasné kostýmy, perfektne zvládnuté masky, bravúrne herecké výkony tých najväčších hviezd, je jasné, že to nemôže dopadnúť inak, než úspechom. Vybrali sme pre vás 5 + 1 najlepších filmov Tima Burtona, ktoré by ste určite mali vidieť.

Beetlejuice
Prvým naozaj veľkým filmom Tima Burtona bol príbeh o mladomanželskom páre duchov, ktorým sa do domu nasťahovali noví nájomníci. Aby ich z neho vyhnali, požiadali o pomoc nájomného ducha Beetlejuica. Z filmu sa stala kultová čierna komédia, aj keď Burton ho pôvodne chcel natočiť ako serióznu drámu s oveľa temnejším a morbídnejším charakterom. Skvelý komediálny výkon hlavného hrdinu však o všetkom rozhodol.

Nožnicovoruký Edward
Snímka o poločloveku s nožnicovými čepeľami miesto prstov je Burtonovým najosobnejším filmom. Príbeh o Edwardovi nosil podľa svojich slov v hlave už od detstva. Edward je výtvorom starého vynálezcu, ktorý však zomrel skôr, než ho stihol dokončiť a nahradiť zostavu nožníc ľudskými prstami. Mladý muž bol opustený na hrade až do jedného dňa, keď ho náhodou objavila a vzala medzi ľudí podnikavá Peggy. A jeho život sa mohol začať!

Mŕtva nevesta Tima Burtona
Hoci ide o animovaný film s milými kreslenými postavičkami, nie je určený práve pre deti. Hlavným motívom príbehu je totiž opäť morbídna téma. Mladého muža Viktora unesú z viktoriánskej dediny v 19. storočí do podsvetia, kde sa má oženiť s tajomnou mŕtvou nevestou. Avšak, problém je, že jeho skutočná (a živá) nevesta na neho čaká v skutočnom svete. Hoci je život „na druhom svete“ očami Burtona farebný a rozmanitý, láska znamená oveľa viac.

Charlie a továreň na čokoládu
Aj v tomto filme si hlavnú úlohu strihol lámač ženských sŕdc Johnny Depp. Nuž, a opäť bol zamaskovaný tak, že sme mu to, ako sa hovorí, zožrali aj s navijakom. Pestré farby, továreň, v ktorej sa vyrába čokoláda, napätie a samozrejme, Johnny, je kombinácia, ktorá spolu dokonale ladí.

Alica v krajine zázrakov
Tradičný rozprávkový príbeh o Alici, ktorá sa dostane do krajiny zázrakov a stretne tam všetky fantastické a nezvyčajné postavičky, pozná asi každý. Tim Burton však milého príbehu dodal svoj rukopis a tak vo filme nechýba tajuplnosť, záhadnosť či magickosť. Presne tak, ako to u neho máme radi.  

Domov pre neobyčajné deti slečny Peregrinovej
Po stopách tajomstiev a záhad sa vybral aj film natočený podľa knižného bestselleru. V sirotinci, ktorý vedie slečna Peregrinová v hlavnej úlohe s krásnou Evou Green, žijú neobyčajné deti. Každé z nich má zvláštnu a neuveriteľnú schopnosť, ktoré ho robí jedinečným. Lenže, ako to už býva, ľudia, ktorí majú niečo čo iní nemajú, im bývajú tŕňom v oku. Príbeh, myšlienka, herecké obsadenie, vizuálne spracovanie, kostýmy, ale aj špeciálne efekty robia z tohto filmu skutočnú lahôdku!

Nenechajte si ujsť film Domov pre neobyčajné deti slečny Peregrinovej už dnes o 20:35 na JOJke!

Lenka Filipová

Lenka Filipová

Viac článkov od autora