Osem hodín

JOJka po Za sklom nakrúti ďalšiu unikátnu minisériu: Rukojemnícku drámu napojenú na politické špičky!

Seriál sa opäť nechá inšpirovať reálnymi udalosťami, prinesie dramatický rukojemnícky príbeh s prepojením na špičky diplomacie a krajiny V4.

Žiadna iná televízia na Slovensku sa pre svojich divákov nepúšťa do tak rôznorodých a neraz náročných projektov ako televízia JOJ. Popri rodinných sériách Prázdniny, Som mama či Naši pripravuje politický sitkom Ministri či oceňovanú kriminálku Za sklom otvárajúcu citlivé témy a dvere do zákulisia politiky a biznisu, priniesla jeden z najvýpravnejších seriálov - historickú detektívku 1890, prvú filmovo spracovanú seriálovú komédiu Hotel a na obrazovky uvedie aj televíznu verziu najúspešnejšieho slovenského filmu v kinách - mysteriózneho trileru Trhlina, či veľkolepý historicko-dobrodružný seriál Slovania.

Nové námety otvárame naďalej a v štádiu príprav je už aj projekt novej minisérie Osem hodín. „Televízia Joj dnes pripravuje či už má v zálohe desiatku seriálových projektov, z ktorých každý je úplne odlišný a potvrdzuje naše smerovanie za stále kvalitnejšou, žánrovou a rôznorodou tvorbou. Potvrdením seriálovej diverzity je i pripravovaná osemdielna miniséria s pracovným názvom Osem hodín, ktorá prinesie unikátny hybrid rukojemníckej drámy, lekárskeho procedurálu a politického trileru s prepojením na špičky diplomacie, vysoký biznis a pohľad dovnútra politiky nielen na Slovensku,“ prezradil generálny riaditeľ televíznej skupiny JOJ Group, Marcel Grega.

Seriál v ôsmich častiach prinesie príbeh odohrávajúci sa po havárii vojenského lietadla, pri ktorom zahynie jeho pilot - syn hlavného hrdinu, bývalého vojenského pyrotechnika. Manipulatívne vyšetrovanie dáva haváriu za vinu pilotovi, no k tragédii dochádza v čase blížiaceho sa summitu V4, na ktorom má byť podpísaný veľký kontrakt na vojenskú techniku. Hlavný hrdina je pripravený zistiť pravdu o smrti svojho syna a vydáva sa rovno za ministrom obrany. Ten však pri jeho nátlaku utrpí ťažký infarkt, a tak sa začne boj za záchranu jeho života. Do rúk lekárov ho však nemôže odovzdať len tak, a tak v nemocnici zajme rukojemníkov, aby v putách polície neskončil skôr, než sa dozvie pravdu.

Televízia JOJ sa v ostatných rokoch zamerala na zvyšovanie latky kvality seriálovej tvorby na Slovensku a pripravuje produkčne náročné seriály, na ktoré sú neraz kladené filmové nároky. Na tých si bude zakladať aj pripravovaná miniséria „Seriál zachytí trend televíznej tvorby tzv. „high quality TV“, pre ktorú je príznačná blízkosť k filmovej tvorbe. Vyznačovať sa bude výrazne odlišnou atmosférou oproti väčšine lokálnych seriálov, ktorá sa bude vyvíjať spoločne s plynúcim dejom,“ priblížil riaditeľ TV JOJ. Podliehať tomu bude aj práca s kamerou, spočiatku sa bude miniséria odohrávať vo vizuálnom štýle blízkom tradícii populárnych „noir“ filmov, neskôr tzv. „cinéma vérité“, štýlu pracujúcom s odhaľovaním pravdy a príznačnom pre viacero kinohitov.

Režisér pripravovanej minisérie Osem hodín, Michal Kollár, zdôraznil vysoké nároky, ktoré si tvorcovia pri príprave seriálu dávajú smerom k zachyteniu skutočných postupov a reality. „Na čo sa so scenáristami a tímom najviac sústreďujeme, sú konzultácie realistických postupov pri vyjednávaní, taktických krokov špeciálnych zložiek či pre príbeh zásadný špičkový tím kardiológov. Rovnako je ambíciou reálne stvárnenie procesov vyššej diplomacie v čase krízy,“ hovorí. Na projekte pracuje aj s tvorcom Jurajom Raýmanom a kameramanom Matejom Šomrákom, s ktorými realizoval tiež komediálnu minisériu Hotel.

Seriál Osem hodín sa dotkne vrcholovej politiky a diplomacie, pričom dokonca presiahne naše hranice smerom do susedných štátov. „Seriál bude mať presah do okolitých štátov V4, reálií a vzťahov medzi krajinami. Prvýkrát pritom oficiálne do koprodukcie seriálu TV JOJ vstupuje Česká televízia, s ktorou, ako uznávaným tvorcom kvalitných projektov, prehlbujeme spoluprácu,“ potvrdil Marcel Grega. Zo spojenia ťažia aj samotní tvorcovia. „Ich prístup považujem v každom ohľade za akýsi “druhý stupeň kontroly” nad celým projektom, ktorý vo výsledku má za cieľ prilákať diváka, ktorý by sa možno o podobný typ seriálu nezaujímal. Veľkou pomocou je, iste, dramaturgická konzultácia českej strany a isté dvere, ktoré nám otvárajú pri našich potrebách nakrúcania,“ zdôraznil režisér projektu.

Podobne, ako seriál Za sklom, ktorý zožal medzi divákmi úspech, bude aj pripravovaná miniséria inšpirovaná skutočnými udalosťami. Samotný príbeh je však výsledkom fantázie tvorcov. „Táto fikcia ale práve vďaka procesom tvorby – odborným konzultáciám, v sebe nesie fascinujúci potenciál svojím zasadením na Slovensko.  Skrz mnohé postavy zasadených do spletitého pátrania po príčinách rukojemníckej drámy divák nahliadne do procesov nielen silových zložiek, ale aj vysokej politiky,“ popísal projekt Michal Kollár.