Prežil teroristický útok a prišiel o obe nohy: Takto dnes vyzerá hrdina Bostonského behu!

Hollywoodsky film Silnejší je natočený podľa skutočného príbehu muža, z ktorého mrazí. Jeff Bauman sa nedobrovoľne stal symbolom Bostonského behu z 15. apríla 2013. Behu, počas ktorého bol spáchaný teroristický bombový útok.

Jeff Bauman bol obyčajný muž, ktorý si žil svoj obyčajný život. Až prišiel 15. apríl 2013. Tento deň zmenil jeho život od základov a už nikdy nebol taký ako predtým. Počas tohto dňa sa totiž konal Bostonský maratón, na ktorom bol spáchaný bombový teroristický útok. Bilancia bola hrozná. Traja ľudia zahynuli a 264 osôb bolo zranených. Medzi nimi bol aj Jeff, ktorého tragédia zasiahla čakajúc v cieľovej rovinke na svoju priateľku. Počas bombového útoku prišiel o obe nohy. Tento strašný moment navždy zvečnil fotograf Charles Krupa, ktorého snímka doslova obletela svet. A kým Jeff v nemocnici na operačke bojoval o svoj život, ľudia na celej planéte zraneného tridsiatnika vyhlásili za hrdinu tejto tragédie. On mal na to ale iný názor. Príbeh, ktorý rozpráva obrázok s vozíkom, je nasledovný – dvaja porazení aktivovali bomby, ale stovky ľudí riskovali svoje životy, aby pomáhali zraneným. A hrdinami na fotografii sú Carlos Arrendondo, Devin Wang a Paul Mitchell, ktorí mi okamžitým zásahom zachránili život. A nie ja,“ povedal vtedy pre médiá Bauman. Pravdou ale je, že vďaka tejto fotografii sa muž stal doslova symbolom Bostončanov. Teroristický útok prežil aj napriek vážnemu zraneniu a jeho osud mal byť dôkazom toho, že Boston po útoku vstal z popola ešte silnejší a odhodlanejší bojovať proti zlu.

Jeff sa po prepustení z nemocnice a preliečení zranení stal celebritou. Pozývali ho na rôzne podujatia v meste, otváral športové zápasy, chodil na besedy. Hoci mal však úsmev na tvári, vo vnútri bojoval so svojimi démonmi. Prečo práve ja, bola zrejme najčastejšie kladená otázka, ktorá sa mu v hlave vynárala. Napokon sa mu ale s devastačnými zraneniami a so stratou oboch nôh podarilo vyrovnať. Aj tieto pocity potom opísal vo svojej knihe s názvom Stronger (pozn.red. - z angličtiny: Silnejší), ktorá vyšla v deň prvého výročia bostonského teroristického útoku. Na motívy tejto knihy a neuveriteľného životného príbehu natočil režisér David Gordon Green film s rovnomenným názvom Silnejší, v ktorom si hlavnú úlohu zahral Jake Gyllenhaal. Na filme istým spôsobom spolupracoval aj samotný Jeff Bauman, ktorý sa s hercom niekoľkokrát stretol. Obaja svorne tvrdia, že sa medzi nimi vytvoril silný priateľský vzťah a Jeff sa nechal počuť, že Jakea považuje za svojho staršieho brata.

Nenechajte si ujsť tento strhujúci príbeh vo filme Silnejší už dnes o 20:35 na JOJke!