Posledná rozlúčka s maestrom Karlom Gottom: Splnili mu jeho prianie...

Už tento piatok a sobotu sa Česko zahalí do čiernej. V piatok sa s maestrom Karlom Gottom bude lúčiť verejnosť a nasledujúci deň mu posledné zbohom dá rodina a blízki v Katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha. Zádušnú omšu odslúži kardinál Dominik Duka. Práve rozlúčkou v kostole sa splní maestrovo veľké prianie.

​Karel Gott bude mať v sobotu 12. októbra, kedy česká vláda chystá vyhlásiť aj štátny smútok, poslednú rozlúčku s rodinou a blízkymi v Katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha na Pražskom hrade. Maestro sa ale nikdy otvorene ku katolíckej viere neprihlásil. "Viete, skôr som vždy uprednostňoval vieru, ktorá mi nediktuje, v čo mám veriť, a keď mám iný názor, tak ma netrestá ako kacíra," prezradil Karel Gott v roku 2016. Ako píše blesk.cz maestro mal k náboženstvu trochu rozporuplný postoj. V posledných rokoch ho ale trápilo zdravie a tak kostoly začal pravidelne navštevovať. Patril medzi ne aj svätostánok sv. Václava na pražskom Smíchove. Kostoly sa pre maestra sa stali dôležitým miestom. "Doma alebo vo svete chodím do kostola rozjímať. Svet sa tam vždy pre mňa zastaví a ja premýšľam nad životom svojím i blížnych," prezradil pre rokmi. Karel Gott mal aj podľa vyjadrenia kardinála Dominika Duka, ktorý mu odslúži v sobotu zádušnú omšu, k viere blízko. "Už pri prvom rozhovore pani Ivany Gottovej s Arcibiskupstvom pražským zaznela od nej prosba o slúžení zádušnej omše svätej za jej manžela v katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha. Rád jej prosbe vyhoviem," vyjadril sa. "Poslednú rozlúčku s Karlom Gottom pripravuje Ivana Gottová v spolupráci s Arcibiskupstom pražským a ďalej Úradom vlády Českej republiky a kanceláriou prezidenta Českej republiky," objavilo sa minulý piatok na oficiálnych stránkach karelgott.com ako doplnenie predošlého vyjadrenia Ivany ohľadne pohrebu.

​Vdova Ivana Gottová zverejnila aj detaily priebehu piatkovej a sobotňajšej poslednej rozlúčky. Najskôr dá posledné zbohom maestrovi verejnosť. "Rozlúčenie verejnosti s Karlom Gottom sa uskutoční od 8 do 22 hodín v Paláci Žofín na Slovanskom ostrove v Prahe. Rakva bude vystavená so štátnymi poctami vo Veľkej sále, za účasti čestnej stráže Armády Českej republiky. Ľudia budú môcť k rakve položiť kvetinové dary a zapísať sa do kondolenčnej knihy. V prípade potreby je zaistený bezbariérový prístup," píše sa na stránke karelgott.com. Nasledujúci deň sa s legendou bude lúčiť rodina, priatelia, blízki i známe osobnosti. "Zádušná omša za Karla Gotta, ktorú bude slúžiť Dominik kardinál Duka, arcibiskup pražský, sa uskutoční o 11:00 v Katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha na Pražskom hrade. Rakva bude vystavená na katafalku so štátnymi poctami. Ceremoniálu sa zúčastnia príslušníci Hradnej stráže. Prístup do katedrály bude len na zvláštnu pozvánku," informuje Ivana Gottová. Verejnosť bude môcť sledovať priebeh zádušnej omše na III. nádvorí Pražského hradu prostredníctvom veľkoplošných obrazoviek. Tí, ktorí si chcú poslednú rozlúčku pozrieť, musia počítať aj s bezpečnostnými kontrolami. Na záver sa vdova poďakovala. "Rodina ďakuje všetkým inštitúciám, ktoré pomáhajú a s ktorými spolupracuje pri príprave poslednej rozlúčky s Karlom Gottom."

Posledná rozlúčka s Karlom Gottom bude pre verejnosť v piatok 11. októbra a pre rodinu a blízkych v sobotu 12. októbra.