Zádušná omša za Karla Gotta! Kto bude maestrovi spievať?

Už v piatok a sobotu sa Česko a aj Slovensko zahalí do čiernej. Najskôr verejnosť, o deň neskôr sa rodina, priatelia a blízki poslednýkrát rozlúčia s maestrom Karlom Gottom. Katedrálou sv. Víta, Václava a Vojtěcha sa rozozvučia smutné melódie Ave Maria a Panis Angelicus. Neľahkej úlohy sa zhostí Lucie Bílá, Eva Urbanová a Štefan Margita.

Obe skladby patrili k najobľúbenejším piesňam maestra. O pomoc umelcov požiadala osobne vdova Ivana. "Dúfam, Lucie, že raz zaspievate aj mne," povedal kedysi Karel Gott Zlatej slávici pri poslednej rozlúčke s herečkou Stellou Zázvorkovou.

​Zvažuje sa v prípade Lucie Bílej o piesni Pie Jesu z Webberov Requiem, píše blesk.cz. Štefan Margita spolu s Evou Urbanovou zaspievajú slávnu kostolnú pieseň Panis Angelicus (Anjelský chlieb). Výber hudby podlieha prísnym pravidlám a všetko musia schváliť zástupcovia katedrály. Zádušnú omšu odslúži v sobotu o 11:00 hod. kardinál Diminik Duka.

Vdova Ivana Gottová už zverejnila aj detaily priebehu piatkovej a sobotňajšej poslednej rozlúčky. Najskôr dá posledné zbohom maestrovi verejnosť. "Rozlúčenie verejnosti s Karlom Gottom sa uskutoční od 8 do 22 hodín v Paláci Žofín na Slovanskom ostrove v Prahe. Rakva bude vystavená so štátnymi poctami vo Veľkej sále, za účasti čestnej stráže Armády Českej republiky. Ľudia budú môcť k rakve položiť kvetinové dary a zapísať sa do kondolenčnej knihy. V prípade potreby je zaistený bezbariérový prístup," píše sa na stránke karelgott.com. Nasledujúci deň sa s legendou bude lúčiť rodina, priatelia, blízki i známe osobnosti. "Zádušná omša za Karla Gotta, ktorú bude slúžiť Dominik kardinál Duka, arcibiskup pražský, sa uskutoční o 11:00 v Katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha na Pražskom hrade. Rakva bude vystavená na katafalku so štátnymi poctami. Ceremoniálu sa zúčastnia príslušníci Hradnej stráže. Prístup do katedrály bude len na zvláštnu pozvánku," informuje Ivana Gottová. Verejnosť bude môcť sledovať priebeh zádušnej omše na III. nádvorí Pražského hradu prostredníctvom veľkoplošných obrazoviek. Tí, ktorí si chcú poslednú rozlúčku pozrieť, musia počítať aj s bezpečnostnými kontrolami. Na záver sa vdova poďakovala. "Rodina ďakuje všetkým inštitúciám, ktoré pomáhajú a s ktorými spolupracuje pri príprave poslednej rozlúčky s Karlom Gottom."

Posledná rozlúčka s Karlom Gottom bude v piatok a sobotu!