Posledné zbohom, maestro... Fanúšikovia sa naposledy poklonili

Nadišiel čas povedať posledné zbohom... Dnes sa s maestrom Karlom Gottom mohla rozlúčiť široká verejnosť. Idolu niekoľkých generácií sa naposledy poklonilo 49 tisíc fanúšikov.

Veľký spevák si zaslúži veľkú úctu. A Karel Gott za svoje celoživotné dielo rozhodne. Maestro pôsobil na hudobnej scéne viac ako 50 rokov. Získal neuveriteľných 42 zlatých slávikov, päťkrát skončil druhý a trikrát tretí. V roku 2004 dokonca získal Platinového slávika za 30 víťazstiev a pred štyrmi rokmi si odniesol špeciálneho Diamantového za 40 víťazstiev. Počas svojho života predal neskutočných 50 miliónov nosičov, čím sa stal najúspešnejším českým interpretom. Milovali ho celé generácie, niektorí na jeho piesňach vyrastali, iní si jeho hity spievali v puberte či dospelosti. Známym bol nielen v Čechách a na Slovensku, ale prerazil aj v zahraničí. V utorok 1. októbra však svet obletela smutná správa, ktorá zasiahla milióny ľudí. Maestro Karel Gott zomrel. Prehral svoj boj s ťažkou chorobou, no v srdciach rodiny, priateľov, blízkych i fanúšikov zostane navždy. "Nezomrel som, pretože viem, že budem stále v srdciach tých, ktorí ma milovali," píše sa v parte, ktoré zverejnila Ivana Gottová. A posledné zbohom mu dnes dávala verejnosť.

Zdroj: karelgott.com

​Žofín otvoril svoje brány a fanúšikovia sa lúčili, mnohí so slzami v očiach. Presne o 8:00 hod. sa palácom niesla skladba Kdyby padal déšť. Maestrovi na jeho poslednej ceste hrali jeho piesne, medzi nimi aj Jsem na světe rád, Tá pravá, Srdce nehasnou, Být stále mlád, Paganini, Muzika, obľúbená skladba z rozprávky Tři oříšky pro Popelku Kdepak ty ptáčku hnízdo máš, Jdi za štěstím, Když milenky pláčou, Stokrát chválím čas či pieseň C'est La Vie, ktorú si on sám prial. Rakva mala byť vystavená do 22:00 hodiny, avšak pre veľký záujem organizátori posunuli čas do polnoci. 

Zdroj: Twitter

​Ďalšie pietne miesto zriadili v Kinského záhrade. Fanúšikovia sa do nedele môžu rozlúčiť s maestrom aj tam. Mnohí Karlovi Gottovi vzdávajú úctu tiež pred jeho vilou na Bertramke, kde je to už od minulého týždňa plné kvetov, sviečok a odkazov.

Zdroj: Twitter

Za Zlatým slávikom nesmútili len v Prahe. Pietne miesta vznikli už aj v ďalších českých mestách. Sviečky, odkazy i kvety zaplavovali aj Brno, Karlovy Vary alebo Sokolov. V Ostrave ako výraz piety zhaslo nočné osvetlenie veže Novej radnice, Sýkorovho mostu a Bolt Tower v Dolních Vítkovicích. V Olomouci si ľudia uctievali maestrovu pamiatku pri päte stĺpu Najsvätejšej Trojice na Hornom námestí v centre mesta. 

V nedeľu sa s legendou bude lúčiť rodina, priatelia, blízki v katedrále sv. Víta na Pražskom hrade.