TOP 10 zaujímavostí, ktoré ste o filme T-34 netušili!

Film T-34 nás prenesie v čase do roku 1944. Vtedy sa odvážnej skupine ruských vojakov podarilo utiecť z nemeckého zajatia v napoly zničenom tanku T-34. Vo filme sa strieda nezabudnuteľná odvaha a statočnosť, tvrdé boje, neprekonateľné lásky a legendárne zázraky.

​Veľká vlastenecká vojna. Poručík Nikolaj Ivuškin v malom nákladiaku, spolu so šoférom Stepanom Vasiljonkom len tak-tak unikli nemeckému tanku. Ivuškin dorazí na veliteľstvo umiestnené v obci Nefjodovka, kde je menovaný za veliteľa jediného bojaschopného tanku. Čoskoro na miesto dorazia tanky nemeckého Hauptmanna Klausa Jägera. V bitke zničí Ivuškon celú Jägerovu tankovú rotu (V mnohých prípadoch jednou strelou dva tanky naraz). T-34 ale utrpí vážne škody. Ivuškin a mechanik Stepan Vasiljonok sú zranení a zajatí. Ani to ale odhodlaných a odvážnych vojakov nezastaví a hneď začnú plánovať útek. Majú totiž s Jägerom nevybavené účty. Ivuškin začína s únikovým plánom s pomocou ruskej tlmočníčky Ani a obitého legendárneho sovietskeho tanku T-34.

TOP 10 zaujímavostí, ktoré ste o filme T-34 nevedeli:

1. Príbeh filmu sa nezakladá na pravde, aj keď na internete, predovšetkým na ruských serveroch nájdeme opačné tvrdenia. Žiadny útek sovietského tanku z nemeckého koncentračného tábora alebo vojenského cvičného priestoru sa nikdy neuskutočnil. Len vo februári 1945 bol potvrdený úspešný útek sovietskych väzenských pilotov vedených Michailom Devjatajevom pomocou nemeckého bombardéra. Tento príbeh bol aj sfilmovaný.
2. V koncentračnom tábore na Appellplatze si môžeme všimnúť českého herca Josefa Cardu. Hrá väzenského "kápa".
3. Vo filme zaznie aj časť pesničky Erika, ktorá bola jedna z najpopulárnejších pochodových piesní Wehrmachtu.
4. Posledný súboj dvoch tankov a dvoch veliteľov sa nakrúcal na moste pod hradom Loket.
5. T-34 bol sovietsky stredný tank vyvinutý na prelome 30. a 40. rokov 20. storočia. V čase svojho vzniku bol podľa amerického autora Stevena Zalogyho najlepším stredným tankom na svete.
6. Na začiatku filmu je použitý tank T-34/76. Tank, v ktorom Rusi utiekli z nemeckého tábora, je tank T-34/85. Zbrane použité vo filme boli samopal MP-40, Špagin, guľomet DT, puška Mauser, Mosin-nagant, pištoľ TT-33 Tokarev a pištoľ Walter P38.
7. Scéna v 40. minúte sa odohráva v knižnici zámku Kačina v Českej republike.
8. Aktivisti z ukrajinskej diaspory v Spojených štátoch amerických dosiahli zákaz premietania filmu v kinách v Bostone a San Franciscu.
9. Ukrajinské veľvyslanectvo v Spojených štátoch amerických protestovalo proti uvedeniu filmu v krajine a uviedlo: "Film otvorene šíri a popularizuje súčasnú agresiu Ruskej federácie vo svete, ktorej obeťou sa stala aj Ukrajina."
10. Rozpočet filmu bol 10 miliónov amerických dolárov.

Pozrite si napínavý film T-34 už dnes o 20:35 hod. na JOJke!

Tagy: T-34