Začali ste doma priberať? Máme praktické tipy od odborníka, ako to zastavíte!

V súvislosti so situáciou okolo šíriaceho sa koronavírusu ostala väčšina Slovákov doma. Mnoho ľudí určite začalo pozorovať, že v priebehu pár týždňov zrazu ručička na váhe ukazuje akosi viac než kedysi.

Veľa ľudí malo na začiatku aktuálnej situácie na Slovensku predstavu, že počas domácej izolácie sa budú zdravo stravovať a pravidelne cvičiť. Avšak, ruku na srdce. Pod vplyvom určitej monotónnosti či stereotypu naozaj nie je ťažké vrátiť sa k zlým stravovacím návykom či nevhodnému životnému štýlu. Potvrdzuje to aj športový fyziológ Viktor Bielik. Najväčším kameňom úrazu priberania počas domáceho režimu je nedostatok chemických látok, hormónov, neurotransmitérov, ktoré organizmus potrebuje, aby sa cítil psychicky aktívny, ale aj spokojný s dobrou náladou. Čiže, ak majú ľudia pocit, že potrebujú vzpruhu, dajú si čokoládu. Ak majú zlú náladu, opäť si dajú čokoládu alebo inú pochutinu, aby sa aspoň na chvíľu zdvihla hladina hormónov dobrej nálady,“ vysvetľuje.

Priberanie Zdroj: Profimedia

Prvý krok k zastaveniu priberania sa podľa neho začína v obchode pri nákupe potravín. Pokračuje v reálnom plánovaní toho, čo doma zjete.Hlavne treba vyprázdniť špajze od pochutín (čipsy, údeniny) a sladkostí. Skrátka čo nie je doma, to sa nezje. Dôležité je dopriať si k hlavnému jedlu dostatok zeleniny, lebo svojim väčším objemom pomáha naplniť žalúdok a navodiť tak pocit sýtosti. Treba si striktne určiť, kedy a čo budeme jesť. Tri až štyri krát je pre bežného človeka postačujúce,“ prízvukuje Bielik. Zároveň pripomína, aby sme pri nákupe vynechali akékoľvek polotovary.Myslím, že už zdravý sedliacky rozum napovedá, že čerstvo pripravované jedlo nemá alternatívu. Stravovať sa doma neznamená zohrievať si polotovary alebo variť instantné pokrmy,“ pokračuje.

Priberanie Zdroj: Profimedia

Nezanedbateľnou súčasťou zdravého životného štýlu je podľa Bielika pohyb. Hoci sa na prvý pohľad zdá, že je to v súčasných podmienkach náročné, až nerealizovateľné, opak je pravdou. Okrem toho, že nám fyzická aktivita pomôže nepriberať, udrží nás aj v dobrej psychickej kondícii, čo je taktiež dôležité. Pohyb je presne kľúč. Ak si hoc aj doma zacvičíme, udrží nás to psychicky aktívnych, zlepší sa nám nálada a nebudeme potrebovať toľko vyjedať,“ zhodnotil.