3D tlač STU

3D tlačou v boji proti koronavírusu. Študenti STU vyrábajú ochranné pomôcky pre zdravotníkov aj verejnosť

BRATISLAVA - Život sa na Strojníckej fakulte STU v Bratislave zmenil na nepoznanie. Študenti aj zamestnanci museli náhle opustiť svoje učebne, laboratóriá a pracoviská, kvôli zabráneniu šírenia nákazy vírusom COVID-19. Život študentov a pedagógov sa ale nezastavil. Spolu dali hlavy dokopy a zabezpečili všetko potrebné na 3D tlač a výrobu pomôcok pre zdravotníkov, ktoré tak veľmi na Slovensku chýbajú.

Tak ako veľa iných inštitúcií a spoločností na Slovensku a vo svete, aj fakulta SjF STU a jej zamestnanci sa v rámci iniciatívy pomoznemocnici.sk zapojili do výroby ochranných pomôcok, a to za pomoci 3D tlače. Okrem častí ochranných štítov, ktoré začali tlačiť hneď po zverejnení výzvy, sa rozhodli doktorandi Ústavu dopravnej techniky a konštruovania popremýšľať aj nad iným druhom ochrany očí - okuliarmi.

​​Keďže bolo dokázané, že sa koronavírus prenáša kontaktom so sliznicami, je veľmi dôležité chrániť si aj oči. "Odborníci z našej fakulty vyvinuli dva prototypy - nové modely rámov ochranných okuliarov pre 3D tlač. Ich použitie spolu s rúškom tvorí dvojitú ochranu. Využiť ich môžu napríklad doktori v lekárskych ambulanciách, ale aj širšia verejnosť," priblížila Zuzana Gališinová z PR oddelenia fakulty. Dodáva ale, že nie sú vhodné pre zdravotníkov v prvej línii.

Vyhovujú aj pre použitie v ambulanciách 

Materiál, ktorý je potrebný použiť na ich výrobu, je ľahko dostupný (filament, tiež známy po názvom PETG, určený na 3D tlač). Voľne dostupné materiály vyhovujú aj pre použitie v ambulanciách. Rám okuliarov sa po 3D tlači doplní ľahko dostupnou priehľadnou fóliou, napríklad z PET fľaše či kancelárskej fólie z hrebeňovej väzby. Fólia sa jednoducho vystrihne alebo vyreže podľa šablóny a založí do okuliarov. 

Ing. Jana Gulanová, PhD. a jej tím doktorandov, autorov modelov Ing. Štefana Dunaja a Ing. Adama Vinczeho, sa o svoje prototypy chcú podeliť so svetom. Preto sú oba modely voľne dostupné na internete. Nájdete ich na webstránkach thingiverse.com a prusaprinters.org. Sprístupnením modelov dúfajú, že inšpirujú aj ďalších hobby 3D tlačiarov a spoločnými silami vyprodukujú čo najväčšie množstvo takýchto ochranných okuliarov.