Robí si z nás srandu? Ivana Christová všetkým odporúča "liek" na koronavírus!

Nie všetko, čo vidíte na sociálnych sieťach a rôznych pochybných weboch, je pravda. V náročnej situácii totiž niektorí ľudia ľahko uveria rôznym neovereným zdrojom, ktoré dokonca núkajú aj "zaručené" recepty na závažné ochorenia. Presne ako bývalá misska Ivana Christová, ktorá nedávno zdieľala HOAX o lieku na koronavírus.

​​Pandémia okolo koronavírusu zasiahla celý svet, vrátane Slovenska. Na to, aby sa život vrátil do normálu, si ešte budeme musieť istý čas počkať. Naše nádeje vkladáme viac než kedykoľvek predtým do rúk lekárov a vedcov. Práve od odborníkov očakávame nádej v podobe vyvinutia novej vakcíny a lieku na toto vysoko infekčné ochorenie. V súčasnosti už na tom usilovne pracujú špičkové tímy vedcov po celom svete. Uvedenie lieku či vakcíny však nie je otázkou dní či týždňov, ale mesiacov, ba niekedy až rokov. Niektorí ľudia však hľadajú riešenia svojpomocne už teraz. Je v poriadku zlepšiť svoj životný štýl a budovať si imunitu prirodzenými cestami, ako sú napríklad pobyt na čerstvom vzduchu, dostatok pohybu a pravidelný prísun ovocia či zeleniny. Problém je však v tom, ak niektorí ľudia ľahko naletia na rýchle riešenia. Ide napríklad o zaručené recepty na prakticky každé ochorenie, ktoré pochádzajú z rôznych neoverených zdrojov či dokonca konšpiračných webov. To sa nedávno stalo aj niekdajšej misske Ivane Christovej, ktorá sa stala obeťou očividného podvodu. Na svojom facebookovom profile totiž nedávno zdieľala údajný zaručený liek na koronavírus, ktorý sa, vraj, osvedčil v Izraeli. "Zdieľam toto info, pretože mi to dáva zmysel a logiku, snáď nám to pomôže pri ochrane nás a našich blízkych. Idem si urobiť nápoj," napísala Christová v statuse, ktorý ďalej pokračoval so skutočne šokujúcimi informáciami. "V Izraeli nie je smrť od Covid-19! Bola nájdená liečba vírusu Covid-19 alebo metóda na jeho odstránenie. Informácie pochádzajú z Izraela, kde vírus nespôsobil smrť. Recept je jednoduchý - citrón a bikarbonát." Práve tieto dve zložky majú podľa tohto podivného statusu, ktorý je očividný HOAX, zabíjať vírus a okamžite ho odstrániť z tela von. 

Ivana Christová zdieľala HOAX o lieku na koronavírus Ivana Christová zdieľala HOAX o lieku na koronavírus Zdroj: Facebook

​"Tieto dve zložky alkalizujú imunitný systém, pretože keď padá noc, systém sa stáva kyslým a úroveň ochrany klesá. To je dôvod, prečo izraelský ľud je týmto vírusom rozrušený. Každý v Izraeli pije v noci šálku horúcej vody s citrónom a trochou sódy, pretože je dokázané, že vírus zabil. Zdieľam to so svojou rodinou a priateľmi, aby nikto z nás vírus nedostal. Nechám to na vás," píše sa ďalej v statuse, ktorý je vskutku zvláštne formulovaný a jeho neodbornosť je viditeľná už na prvý pohľad. Podobné HOAXY sa vždy svojho čitateľa snažia nabádať k tomu, že ide o dostupné riešenie, ktoré chcú pred nami celé tímy skúsených odborníkov a lekárov skrývať len preto, aby neprišli o svoje zisky. Skutočnosť je však taká, že keby takéto lacné a rýchle riešenia skutočne fungovali, koronavírus a aj rakovinu by sme už dávno nepotrebovali liečiť. Aj v týchto chvíľach musíme byť preto obozretní, aké informácie sa k nám dostávajú a tiež z akých zdrojov. Podobnými "zaručenými liekmi" si totiž môžeme skôr ublížiť ako pomôcť. Ešte viac ako kedykoľvek predtým je dôležité selektovať informačné zdroje a dôverovať len serióznym médiám a odborníkom, ktorí majú reálne skúsenosti s problematikou.