Kritici sa obuli do rozprávky Popoluška: Nabáda dievčatá k nezdravej vychudnutosti?

Kritici sú známi tým, že často sa obujú aj do niečoho, čo si bežný divák buď nevšimne, alebo ak aj áno, vôbec to nerieši. Na mušku si vzali aj rozprávku Popoluška, v ktorej je pre nich tŕňom v oku príliš štíhla hlavná hrdinka.

Existuje niekoľko rozprávok, ktoré tvoria základ nášho detstva a vždy si na ne radi spomenieme aj v dospelosti. Medzi takéto „kultovky“ určite patrí aj Popoluška. Príbeh o sirote, ktorú využívala macocha a nevlastné sestry až si napokon na bále našla lásku svojho života, asi videli všetky dievčatká v niekoľkých generáciách. Animovaná rozprávka totiž vznikla pred 70-timi rokmi – v roku 1950. Tému Popolušky sa Walt Disney rozhodol priniesť na plátna aj ako hraný film, podobne ako iné klasické rozprávky. Popoluška sa v hlavnej úlohe s Lily James dostal do kín v roku 2015, pričom nesie množstvo spoločných znakov s klasickou Popoluškou z roku 1950.

Hoci si film získal obrovskú popularitu po celom svete, našli sa aj takí, ktorým bol tŕňom v oku. Snímku po uvedení do kín totiž sprevádzala poriadna kontroverzia, pretože kritici poukazovali na to, že Popoluškin pás je až príliš úzky. Väčšina to dávala za vinu počítačovým úpravám. Týmto kritikom sa nepáčilo, že tvorcovia filmu vlastne propagujú nezdravú vychudnutosť. Podľa režiséra sa však nič také neurobilo. V jednom z rozhovorov prezradil, že herečka Lily James je prirodzene štíhla a útla, čo v kombinácii s korzetmi na šatách mohlo pôsobiť neprirodzene. Akúkoľvek propagáciu nadmerného chudnutia či nízkej hmotnosti teda absolútne vylúčil.

Nenechajte si ujsť kultový príbeh vo filme Popoluška už dnes o 20:35 na JOJke!

Tagy: Popoluška