Mrazivé svedectvo Meghan Markle o rasizme: Neuveríte, aké peklo vojvodkyňa zažila!

Vo svetle rasových nepokojov, ktoré sužujú Spojené štáty americké, sa na verejnosť dostala aj osobná spoveď vojvodkyne zo Sussexu Meghan Markle. Tá rasizmus zažila opakovane na vlastnej koži. Fanúšikom skormútene prezradila, ako volali jej černošskú mamu a prečo musel jej starý otec chodiť do podnikov zozadu.

​Vojvodkyňa spoveď, pôvodne pochádzajúca z roku 2012, vyplávala na povrch v čase, kedy Spojenými štátmi zmietajú protesty proti policajnej brutalite, ktoré doštartovala vražda muža čiernej pleti Georga Flyoda (†46). Na dvojminútovom videu Meghan v bielom tričku s nápisom I Won´t Stand For Racism (Nebudem stáť za rasizmom) adresuje svoju vlastnú skúsenosť s rasizmom a dúfa, že sa svet čoskoro poučí, píše Insider.

"Je to pre mňa osobné. Som miešanka, veľa ľudí ale nevie, akých pôvodov. Celý život som sa s tým stretávala, ale len ako pozorovateľ. Veľa nadávok, prezývok alebo urážlivých vtipov sa ma dotklo," priznala. Najviac ju zabolelo, keď sa terčom rasistických poznámok stala jej vlastná matka Doria. "Pred pár rokmi som započula niekoho, ako moju matku nazýva slovom na N," prezradila a narážala tým na slovo "nigger" (neger), ktoré je v Amerike chápané vo veľmi negatívnom svetle.

Aký je svet naozaj?

Keď sa Meghan stala herečkou a musela začať cestovať mimo rodného mesta Los Angeles, zistila, aký je svet naozaj. "V LA som bola zvyknutá na všetko, teda až na obmedzenosť a úzkoprsosť, ktorú som s nutnosťou vycestovať za prácou zaregistrovala všade inde. Otvorilo mi to oči. Mentalita, s ktorou sa stretával môj dedko, ktorý kvôli farbe svojej kože musel do podnikov a pri nákupe potravín do supermarketov chodiť zozadu, sa dochovala aj do dnešných dní," povedala.

Vojvodkyňa dodala, že na ňu veľa ľudí nepozerá ako na čiernu ženu alebo miešanku, je pre nich beloškou, podľa čoho sa k nej aj správajú. Na svoj pôvod je ale patrične hrdá. V čase nakrúcania videa dúfala, že až sa stane matkou, ľudia nebudú predpojatí voči farbe kože, národnosti, pohlaviu alebo sexuálnej orientácii. Jej prianie sa ale, bohužiaľ, nesplnilo.

Pred kráľovskou svadbou chodili do paláca vyhrážky smrťou, pretože manželstvo bieleho princa a herečky zmiešaného pôvodu nebol podľa niektorých obmedzených jedincov prijateľné. Rasistické odkazy Meghan dostávala aj po narodení malého Archieho a ani dnes, mesiace po odchode z kráľovskej rodiny, sa na tom nič nemení.