Na návštevu k Alžbete? Kráľovská rodina odkryla tajomstvá Buckinghamského paláca!

Koronavírus zhatil tradičné letné otvorenie Buckinghamského paláca turistom. Keďže ale kráľovská rodina už nejaký ten piatok nežije v 18. storočí, pozvala ich dovnútra aspoň virtuálne prostredníctvom sociálnych sietí. Pozrite sa do tamojších zákutí, ktoré sú pre verejnosť sprístupnené len niekoľko týždňov v roku!

​Súkromie si kráľovská rodina veľmi stráži a týka sa to aj vyobrazenia ich bydliska. Buckinghamský palác je oficiálnym sídlom kráľovnej Alžbety II. a princa Philipa a hoci smrteľník do ich súkromných komnát nikdy nenazrie a neprehrabe sa ich tajnými skrýšami, dovolia monarchovia nazrieť aspoň do trónnej sály, raňajkovať očami v jedálni, obdivovať majstrovské kúsky v Kráľovskej galérii alebo sa prejsť po hlavnom schodisku, ktoré hostí dovedie k izbám a prijímacím miestnostiam, ako je napríklad slávna White Drawing Room, do ktorej si kráľovná, hoci by to z názvu mohlo vyplynúť, rozhodne nechodí kresliť.

View this post on Instagram

? highlights from today’s Official Birthday ceremony. . . Footage courtesy of the BBC.

A post shared by The Royal Family (@theroyalfamily) on

Buckinghamský palác je verejnosti sprístupnený vždy 10 týždňov v lete a ojedinelé dni počas jari a zimy. Kvôli pandémii ale zostali zatvorené dvere nielen paláca, ale aj hradu Windsor a ďalších sídiel.

Pre kráľovskú rodinu sú pritom tieto tradičné dni otvorených dverí dôležitým príjmom. Len vlani vďaka turizmu natieklo do rodinnej kasičky vyše 70 miliónov libier, čo je štvrtina ročných príjmov. Tento rok tak asi čaká monarchov škrtanie rozpočtu a dotkne sa to aj zamestnancov - väčšina zostala doma so zmrazeným platom.

​Na oficiálnom webe kráľovskej rodiny sa môžete pustiť aj do 360° virtuálnej prehliadky a každú miestnosť detailne preskúmať, od stropu cez pozlátené reliéfy na stenách až po vzor kobercov.