Kráľovská rodina bez Vianoc? Kráľovná Alžbeta II. bude oslavovať sama!

"Pravidlo šiestich" zasiahlo začiatkom tohto týždňa Veľkú Britániu. Zákaz stretávania sa viac než šiestich ľudí je výsledkom stále sa zhoršujúcej epidemiologickej situácie v krajine. Prísne opatrenia sú bez výnimiek, čo najmä pre kráľovskú rodinu prináša trhlinu v jej desiatky rokov zabehnutej tradícii - tento rok sa zrejme bude musieť zaobísť bez tradičnej vianočnej slávnosti na Sandringhame, najobľúbenejšej udalosti kráľovnej Alžbety II.

Pred uznesením nového pravidla sa tisíce Britov zišlo v uliciach a rozlúčilo sa s krátko nadobudnutou slobodou. Od 14. októbra sa opäť budú môcť spoľahnúť len na najbližšiu rodinu alebo spolubývajúcich. Navyše niekto nevie, na ako dlho. Opatrenia proti šíreniu koronavírusu sa ale už zrejme neblaho odrazili aj na plánoch kráľovskej rodiny, ktorá pomaly, ale iste začala plánovať tak očakávané vianočné stretnutie na hrade Sandrigham.

Podľa nového pravidla šiestich nebude možné, aby sa úzka, avšak aj napriek tomu početná rodina, ktorá je kvôli pandémii roztrúsená po celej krajine, tento rok zišla pod vianočným stromčekom. Kate a princ William sa s kráľovnou dlho osobne nevideli a ak pravidlo pretrvá až do Vianoc, budú si musieť darčeky odovzdať prostredníctvom kuriéra.

​So svojou matkou sa dlhé týždne nevidel ani princ Charles a jeho manželka Camilla, no ani jej ďalší dvaja synovia Andrew a Edward, jej dcéra Anna alebo mnoho vnúčat a pravnúčat. S princom Harrym a jeho manželkou Meghan ale na Vianoce zrejme nepočítali ani pred zákazom stretávania sa.

Okrem tradičného posedenia pod stromčekom sa členovia budú musieť zaobísť aj bez tradičnej návštevy kostola sv. Márie Magdalény v Sandringhame na prvý sviatok vianočný.Ich púť býva vždy sprevádzaná početným davom fanúšikov, ktorí si s monarchami chcú potriasť rukou, odfotiť sa a porozprávať sa.

Pre kráľovnú Alžbetu sú po dvojitej dávke narodenín Vianoce tým najdrahším sviatkom. Na Sandringham odchádza začiatkom decembra a sama vyberá výzdobu vrátane toho, ako bude vyzerať výsledná podoba stromčeka. Ten potom na Štedrý deň zdobí spolu celá rodina.