Jedna hrdinka, tri herečky: Ktorá hviezda zahrala Lisbeth zo série Millennium najlepšie?

Že Jamesa Bonda hrajú v priebehu desaťročí niekoľkí rôzni herci, to sa vo filmovom svete príliš nerieši. Keď ale do úlohy Lisbeth Salanderovej zo série Millennium obsadili už tretiu herečku, kritici i fanúšikovia sa začali búriť. Pritom jej posledná predstaviteľka mala spomedzi všetkých troch herečiek najťažšiu pozíciu.

Knižná trilógia Millennium z pera Stiega Larssona mala vo svete obrovský úspech a predali sa z nej desiatky miliónov výtlačkov. Keď talentovaný švédsky autor umrel na infarkt a svojho triumfu sa vlastne ani nedožil, všetci fanúšikovia príbehu o hackerke Lisbeth Salanderovej a novinárovi Mikaelovi Blomkvistovi mali hlavu v smútku. Objavil sa však autor David Lagercrantz, ktorý na úspešnú trilógiu nadviazal a rozvíjal život asociálnej a čudáckej čiernovlásky ďalej.

Séria Millennium má, samozrejme, aj filmové spracovanie a dokonca nie jedno. A tak niet divu, že aj hlavní hrdinovia majú niekoľko rôznych predstaviteľov. Ako prvá vznikla trojica filmov zo švédskej produkcie, v ktorej si Lisbeth zahrala Noomi Rapace. Herečka sa na svoju úlohu poctivo pripravovala sedem mesiacov. Držala prísnu diétu, učila sa kick box, nechala si prepichnúť obočie, nos a urobila si vodičský preukaz na motocykel. V americkej verzii filmu Muži, ktorí nenávidia ženy od Davida Finchera si svojráznu introvertku mala podľa plánov zahrať taktiež Noomi. Tá však ponuku odmietla, pretože v roli hackerky strávila už tri roky a to jej podľa jej slov bohate stačilo. Napokon si ju zahrala skvelá Rooney Mara.

Aby bola Lisbeth v jej podaní čo najvierohodnejšia, taktiež sa naučila jazdiť na motorke. Určitý čas strávila učením sa jazdy na skateboarde, aby lepšie zvládla chlapčenské pohyby. Okrem toho navštevovala centrum pre zneužívané ženy, aby Lisbeth viac pochopila. Aby toho nebolo málo, dala si prepichnúť obočie aj bradavku, nechala si zmeniť farbu vlasov a dokonca si dala odfarbiť obočie. Veľa pre film obetovala a prinieslo jej to vytúžené ovocie v podobe nominácie na Oscara. Tú síce na výhru nepremenila, no mať status jedna z najlepších herečiek určite nie je na zahodenie.

Ako posledná bola do úlohy Lisbeth vo filme Dievča v pavúčej sieti obsadená anglická herečka Claire Foy, ktorá sa preslávila v seriáli The Crown ako kráľovná Alžbeta II. Zahrať si vo voľnom pokračovaní série Millennium svojráznu čiernovlásku ako tretia v poradí, bola naozaj výzva. Mnohí si v tejto polohe už stihli obľúbiť Noomi či Rooney. Claire to však zvládla výborne a Lisbeth je v jej podaní rovnaká, akú sme si ju predstavovali pri čítaní knihy. Netreba totiž zabúdať na to, že aj Jamesa Bonda stvárňovali niekoľkí rôzni herci a na šarme a zaujímavosti mu to rozhodne neuberá.

Sledujte film Dievča v pavúčej sieti už dnes o 20:35 na JOJke!