Animovaný a predsa vyzerá totálne realisticky: Aha, ako vznikal nádherný film Leví kráľ!

Písal sa rok 1994, keď svetlo sveta uzrela nádherná disneyovka Leví kráľ. Na rozprávke o malom levom princovi Simbovi vyrástlo niekoľko generácií detí a zamilovali si ju aj dospelí. Keďže Disney sa snaží pravidelne prinášať klasické príbehy v modernom šate, bolo len otázkou času, kedy opráši aj Levieho kráľa. A stalo sa tak minulý rok.

Po takmer dvoch rokoch nakrúcania prišla do kín vynovená verzia obľúbeného príbehu Leví kráľ. Film je síce animovaný, no nie „kreslený“, ako si to pamätáme z 90. rokov. Pre animácie do tohto filmu Disney použilo elektronickú knižnicu Quixel. Ide o najväčšiu elektronickú knižnicu naskenovaných povrchov a objektov, s pomocou ktorých dokážu filmy a hry vytvoriť neuveriteľne realistické zábery. Výsledkom je tak film, ktorý vyzerá natoľko realisticky, že jeden by odprisahal, že sa naozaj nakrúcal v africkej savane.

Pravdou však je, že z celého filmu sa fyzicky v Afrike nakrúcal len úvodný záber a to východ slnka. Hoci aj ten mohli naanimovať, režisér sa vraj nechal počuť, že chcel otestovať, či diváci rozoznajú rozdiel. (Nemáte za čo.) Leví kráľ je už druhý film režiséra Jona Favreaua z produkcie Disney, ktorý bol nakrútený len s čisto fotorealistickými efektami bez použitia reálneho prostredia či herca. Prvým bola Kniha džunglí. Na produkcii Levieho kráľa sa podieľalo 130 animátorov z 30 rôznych krajín sveta a objaví sa v ňom dovedna 86 druhov zvierat. Pri animácii sa nezabúdalo ani na detaily. Napríklad, v úvodnej scéne má malý Simba modré oči, neskôr hnedé. Toto však nie je chyba. Autori len odrazili skutočnosť, že v prírode majú levy po narodení oči modré a neskôr sa ich farba mení.

Ako vznikal film Leví kráľ? Pozrite si video:

Sledujte film Leví kráľ už dnes o 20:35 na JOJke!

Tagy: Leví kráľ