PILOT 2020 – festival seriálov sa tento rok venoval najmä mladým tvorcom

Festival seriálov Pilot je jediné podujatie svojho druhu na Slovensku, ktoré sa zameriava na seriálovú tvorbu. Zúčastnili sa ho opäť nielen profesionáli z televízneho trhu, ale aj mladí autori a potenciálni tvorcovia seriálov novej generácie.

Druhý ročník seriálového festivalu Pilot, ktorý sa konal v septembri v Trnave, mal kvôli protipandemickým opatreniam obmedzenú kapacitu návštevníkov a bol určený najmä profesionálom. Súčasťou festivalu bola okrem podnetných prezentácií a diskusií profesionálnych tvorcov s mladými autormi aj reflexia súčasnej slovenskej seriálovej produkcie či praktický workshop tvorby námetu pre televízny formát. Pozrite si video, v ktorom organizátorka festivalu Pilot Ivana Sujová zhodnotila tento ročník, vymenovala jeho účastníkov, pomenovala témy, ktoré na festivale zazneli a tiež potenciál, s akým bude Pilot pokračovať aj budúci rok.

V rámci diskusií sa na festivale hovorilo aj o aktuálnej téme, akou je práca pre televízie v období karantény. Účastníci festivalu sa venovali i možnostiam pomoci mladým autorom v tvorbe autorských seriálových projektov. Mladí autori sa zároveň predstavili so svojimi projektami v rôznych štádiách produkcie. V rámci pripravených prezentácií festival ponúkol návštevníkom možnosť dozvedieť sa viac aj o fungovaní Centrálneho registra námetov RTVS a nechýbali ani zástupcovia televízie JOJ, konkrétne  tvorcovia seriálu Prázdniny, ktorí ponúkli pohľad na záujmy komerčných médií v rámci televíznej tvorby. Jeden z diskusných blokov sa venoval tiež produkcii pre deti a mládež na Slovensku.

Počas troch festivalových dní sa konali aj dva workshopy. Prvý, ktorý zastrešila autorská spoločnosť LITA, sa venoval téme autorského práva a bol určený všetkým tvorcom a profesionálom v audiovízii. Druhý workshop s názvom Postava je príbeh bol zameraný na vytvorenie námetu pre televízny formát s fokusom na kreovanie dramatickej postavy. Praktický workshop lektorsky viedla scenáristka a dramaturgička TV JOJ Bronislava Balašková, ktorá sa autorsky podieľala na mnohých úspešných televíznych projektoch, ako napríklad Panelák, Aféry, Pod povrchom či divácky veľmi úspešný seriál Za sklom, ktorý tento rok získal v ankete OTO cenu seriál roka.