Slovensko NOIR

Slovensko NOIR: Sága audiokníh "novej generácie"

Milan Lasica vo vašej obývačke, Dušan Jamrich vo vašom aute. Robo Roth na vašej chate, Táňa Pauhofová s vami pri rannom behu. Divadelné predstavenie u vás doma.

Slovensko NOIR je multižánrové dielo, ktoré spojilo 17 popredných slovenských autorov, 17 hercov, režisérov, muzikantov a talentovanú akademickú maliarku. Spoločne prinášajú výpoveď o nás a o Slovensku v aktuálnych časoch.

Noir znamená v umení čierno-biely. Vyhranený, jasný pohľad na situácie, v ktorých žijeme, na príbeh. Ale noir je aj temnota, aj modrina, sinka a dokonca znamená aj stred terča. Divadlo, literatúra, výtvarné umenie, hudba, umenie ako také je, aj keď to mnohí ľudia stále nevidia, náš najlepší priateľ. Pretože iba najlepší priateľ má odvahu upozorniť nás na naše chyby a prešľapy.

Či už patríte k tým, ktorí holdujú audioknihám alebo ku klasikom, ktorí sa potrebujú knihy dotknúť, multižánrový projekt Slovensko NOIR ponúka niečo, čo poteší každého jedného z vás. Dokonca aj tých, ktorí dokážu oceniť originálnu hudbu.

Literatúra, ktorá vznikla na divadelných doskách

Judita Hansman, divadelníčka a herečka, František Lintner, hudobník, novinár a nadšenec divadla.

Judita je spoluzakladateľkou Prešporského divadla, v ktorom od úplného začiatku experimentujú. So slovom, hudbou, pohybom, svetlom. Po rokoch experimentovania s multižánrovými projektami na divadelných doskách Prešporského divadla sa Judita s Františkom rozhodli zabrdnúť aj do ďalšieho a doposiaľ málo prebádaného média. Audionahrávky.

Prvotná myšlienka, ktorá narástla do obrovských rozmerov

Aj tak by sa dal zhrnúť projekt, na ktorom začali Judita a František pracovať v roku 2015.

„Ono to začalo celkom nevinne. Povedali sme si, že nebudeme načítavať hrubý román jedným umelcom. Takých kníh je už kopec, skúsime radšej poviedky. Úplne prvá myšlienka bola osloviť zopár našich známych, ktorí sú autori, a potom hercov, ktorí by poviedky načítali. Postupne sa však do projektu pridávali ľudia a k dnešnému dňu na ňom pracuje cez 50 ľudí. A my sme zrazu zistili, že to bude asi väčšie, ako sme pôvodne plánovali.“

Slovensko NOIR je výnimočný multižánrový projekt. Od bežných audiokníh sa odlišuje najmä tým, že spája štyri druhy umenia. Literatúru, herectvo, hudbu a výtvarné umenie.

Viac informácií nájdete TU.

https://fb.watch/1Gut8q8UWm/