Skladba k veľkolepému seriálu Slovania: TAKTO vznikala pieseň Láska neumiera!

Kam letí vietor, čo dvíha prach a čo skrýva rieka v belasých hmlách? To sú otázky, ktoré vyslovuje Jana Kirschner v úvode svojej novej piesne Láska neumiera. Titulnú skladbu k očakávanému seriálu Slovania zložila Jana spoločne so svojim partnerom a producentom Eddiem Stevensom a okrem nej v piesni spieva aj Štefan Štec.

Príbeh titulnej piesne k historickému seriálu Slovania sa začal písať už koncom roku 2019, kedy producentka Wanda Adamík Hrycová zavolala Jane Kirschner a požiadala ju o napísanie titulnej skladby. "Keď prišla Wanda s tým, že by som mala napísať pesničku k seriálu Slovania, priznám sa, že som si úplne nevedela predstaviť ako by som mohla preniknúť do mysle Slovanov, alebo ako by som sa mohla s touto témou stotožniť. Na jednej strane to bola veľká výzva, veľmi pekná a na strane druhej, to bolo aj záväzné, pretože je to naozaj niečo, čo patrí k našej histórii, takže som nechcela tápať. Trvalo niekoľko dlhých mesiacov, kým som sa s témou vnútorne prepojila. Stále som chodila okolo nej a pomedzi výučbu našich detí v prvých mesiacoch najťažšieho lockdownu, som si písala poznámky. Absolútne odseknutá od mojej krajiny, rodiny i od rodnej reči, som zrazu premýšľala nad Slovanmi, nad našou históriou, nad naším príbehom a nad tým ako sa prepojiť s minulosťou," prezradila sympatická brunetka. Dodala tiež, že "až po niekoľkých dlhých mesiacoch uvažovania nad tým, čo nás spája a čo nám je stále blízke a aké témy stále riešime, som predsa len prišla s témou, ktorá akokoľvek je ošúchaná a akokoľvek sme ju už skloňovali 1000-krát v našich životoch, našich piesňach a príbehoch, tak je stále živá a to je láska." Jana Kirschner je autorom textu k piesni. Prezradila, čo ju inšpirovalo. "Niektoré texty sa rodia veľmi spontánne a neskôr sa v nich človek nemusí vôbec vŕtať, ani ich upravovať, pretože je to tam na prvú. Avšak, niektoré témy sú trošku vzdialené a človek sa na ne musí pripraviť. Dlhé mesiace okolo nich chodí a nakoniec, vlastne, ako aj pri tejto pesničke, potom zrazu za niekoľko minút napíše celý text. Ale tá cesta k nemu je oveľa dlhšia. Zrod textu piesne Láska neumiera bol podobný prípad ako zrod textu skladby Pokoj v duši, kedy dlhé mesiace nič a potom za jedno popoludnie som napísala celý text," vysvetlila. 

​Skladba dostala meno Láska neumiera. Speváčka odtajila, prečo pieseň dostala práve takého pomenovanie: "Pretože je to veľká téma našich dní, je to veľká téma posledného roku a myslím si, že mnohí z nás si uvedomili, že naozaj je to možno jediná istota, ktorú v tomto podivuhodnom svete máme." K skladbe vznikol aj videoklip, no ten nevznikal vôbec jednoducho, keďže speváčka sa žije v Londýne. Napriek prekážkam jej utkveli aj pekné momenty v pamäti. "Zaujímavosťou videoklipu je to, že som si počas neho vyskúšala niekoľko povolaní. Jednak to bolo povolanie produkčnej, ktoré som po dvoch dňoch príprav vzdala. Potom sa zo mňa stala kostymérka lietajúca taxíkom po londýnskych uliciach a zháňajúca niečo, čo by bolo vhodné na natáčanie. A nakoniec, teda okrem speváčky, som sa pri tom ako som vystupovala z taxíku ráno o pol ôsmej v Richmondskom parku, kde bola naozaj veľká zima, dozvedela novinku, že som aj režisérom videoklipu. Pričom som mala asi 100 metrov na to, aby som si v hlave rozložila, čo poviem kameramanovi a čo poviem svojmu novému tímu. Na chvíľu sa teda zo mňa stál aj režisér. Miloš Forman zo mňa asi nebude, ale musím povedať, že to bola jedna veľmi pekná skúsenosť a som za ňu nesmierne vďačná," prezradila.

Pozrite si celý videoklip: