Je tu sezóna medvedieho cesnaku: Urobte si geniálne pesto podľa šéfkuchára Mareka Orta!

Medvedí cesnak je malý zázrak z voľnej prírody, ktorý je medzi ľuďmi mimoriadne obľúbený. Má úžasné vlastnosti a jeho konzumáciou si posilníte zdravie. Vyskušajte si spraviť pesto z medvedieho cesnaku podľa receptu od profesionála!

Medvedí cesnak u nás rastie približne od marca do apríla. Jeho chuť vám môže pripomínať pažítku skombinovanú s cesnakom, preto je výborný na dochucovanie pokrmov. Okrem toho je tiež účinným liekom, ktorý vám môže pomôcť pri rôznych zdravotných ťažkostiach. Znižuje tlak, pomáha v boji s cholesterolom a pri kŕčových žilách, čistí cievy.

Má detoxikačné schopnosti, pomáha pri žalúdočných problémoch, akými sú hnačka, zápcha či plynatosť a tiež má preventívne účinky voči rakovine hrubého čreva. Pomáha pri migrénach, používa sa pri liečbe horných dýchacích ciest, napríklad pri astme či zápale priedušiek a, samozrejme, posilňuje imunitu. Aby ste z medvedieho cesnaka mali úžitok čo najdlhšie, pripravte si z neho pesto. Je to skvelý spôsob, ako konzumovať medvedí cesnak dlhodobo a stále so zachovanými živinami. 

Suroviny na prípravu pesta z medvedieho cesnaku Zdroj: Profimedia

​Príprava pesta prebieha bez tepelnej úpravy, preto si zachováva všetky cenné látky. Navyše je naozaj veľmi jednoduchá. Pripravte si ho podľa receptu od šéfkuchára Mareka Orta. Budete potrebovať píniové oriešky, medvedí cesnak, panenský olivový olej, soľ a parmezán. „Píniové oriešky môžeme pokojne nahradiť aj inými, napríklad vlašskými, ktoré sú bežnejšie. Pínové orechy opražíme a pustia svoju chuť. Orechy pesto zároveň trocha zahustia a dodajú slanosť a orieškovú chuť. Pokojne ich môžeme dať aj viac. Niekto robí pesto nahrubšie a niekto ho úplne rozmixuje. Ja ho budem mať nahrubšie," prezradil Marek Ort. Jeho kolega šéfkuchár Michal Konrád zas pripomenul, že počas praženia píniových orieškov musíme byť opatrní, aby nám nezhoreli, čo sa môže raz-dva stať, keďže sú pomerne mastné.

Pesto z medvedieho cesnaku Pesto z medvedieho cesnaku má v kuchyni naozaj široké využitie. Zdroj: Profimedia

Čerstvý medvedí cesnak, popražené oriešky, nastrúhaný parmezán, soľ a trošku oleja len pridajte do mixéra a rozmixujte na konzistenciu, ktorá vám bude vyhovovať. Takto pripravené pesto skladujte v chladničke. Využiť ho môžete ako omáčku na cestoviny, ako nátierku na hrianky a tousty či na dochutenie jedál. Dobrú chuť!