Hanička a Murko - Zenilo sa motovidlo

Obľúbené bábky prinášajú deťom nové CD s ľudovými pesničkami do tanca

Najobľúbenejšia bábková dvojica - škôlkarka Hanička a jej kocúrik Murko, vydáva nové CD s veselým názvom Ženilo sa motovidlo.

Zdroj: TV JOJ

Na CD s podtitulom “Ľudové pesničky pre všetky detičky” zaradili autori 19 populárnych ľudových pesničiek, ktoré upravili tak, aby mali moderný zvuk a aby ich výrazné rytmy vyzývali do tanca. “S ľudovými pesničkami sme prichádzali do kontaktu predovšetkým vďaka škôlkam, do ktorých chodila naša dcéra,” informuje Martin Zimanyi, skladateľ a aranžér pesničiek Haničky a Murka. “Pri ich počúvaní som si stále viac uvedomoval, že to, že sú tieto skladby rovnako obľúbené desiatky rokov, nie je náhoda, že majú v sebe naozaj niečo mimoriadne. Rozhodli sme sa trochu s nimi experimentovať a priniesť ich v modernej tanečnej úprave,” dodáva.

Zdroj: TV JOJ

Pesničky naspievala gymnazistka Simona Bartosová, rovnako ako predošlé dve CD z dielne Haničky a Murka. Po prvý raz jej hlas vo všetkých pesničkách sprevádza spev 6-ročnej Hanky Zimanyiovej - dcéry autorov projektu. “Hanka s našou tvorbou vyrastá od malička, vlastne vďaka nej sme sa detskej tvorbe začali venovať,” informuje Lucia Zimanyiová, textárka, scenáristka a režisérka projektu Hanička a Murko. “Pri domácom vyspevovaní sme zistili, že jej detský hlások je prínosom pre výslednú atmosféru pesničky. Keďže nahrávame doma, bola to pre ňu zábava a rada s týmto angažmánom súhlasila,” smeje sa Lucia. Na CD spieva aj Emka Kandráčová. “Pesničku ‘Štyri kroky dopredu’ sme nahrali pred 3 rokmi, s Haničkou v nej spievala Emka - vtedy ešte škôlkarka a na husliach hral jej brat Ondrejko Kandráč,” dopĺňa Lucia. “Táto ľudová pesnička je veľmi obľúbená, na našom YouTube má už viac ako milión videní, tak nemôže chýbať ani na našom novom ľudovkovom CD,” dodáva.

Zdroj: TV JOJ

Rôzne generácie určite bez zaváhania spoznajú pesničky ako “Červený kacheľ, biela pec”, “Prší, prší”, “Jedna druhej riekla”, “Ide, ide vláčik”, či “Sedí mucha na stene”. V zozname 19 pesničiek sú aj skladby, ktoré možno nie sú známe v každom regióne Slovenska, ale ktoré si autori Haničky a Murka mimoriadne obľúbili. Patria medzi ne napríklad “Ženilo sa motovidlo”, podľa ktorého celé CD pomenovali, “Tancovala líška s mackom” či “Mala som milého, čo sa myší bál”.

Keďže s ľudovými pesničkami sa veľmi často pracuje najmä v škôlkach, vychádzajú im autori v ústrety. Nové, tanečné verzie obľúbených ľudoviek pripravujú aj v karaoke verzii. Prvých päť skladieb si už záujemcovia môžu prehrať na YouTube kanáli Haničky a Murka:

Postupne k nim pribudnú aj ostatné z 19 zaradených na novom albume.

CD Haničky a Murka “Ženilo sa motovidlo” vyšlo 30. apríla 2021.

Viac informácii o tvorbe Haničky a Murka nájdete na ich YouTube kanáli (https://www.youtube.com/c/HaničkaaMurko), facebookovej stránke (https://www.facebook.com/hanickaamurko), ako aj na www.hanickaamurko.sk.