Smutná správa pre milovníkov Popolušky! Zomrela herečka Libuše Šafránková!

Slovenská a česká kinematografia plače. Zomrela jedna z najkrajších českých herečiek Libuše Šafránková. Všetci ju poznali ako rozprávkovú Popolušku z Vorlíčkových Troch orieškov pre Popolušku. V pondelok oslávila herečka pritom 68. narodeniny.

Milovníci filmu Popoluška smútia. Ich obľúbená Popoluška zomrela. Libuše Šafránková pritom len v pondelok oslávila 68. narodeniny. V ten deň však bola hospitalizovaná v pražskej Všeobecnej fakultnej nemocnici na Karlovom námestí, kde v utorok podstúpila náročnú operáciu. Podľa jej syna herečka zomrela v stredu.

Obľúbená Popoluška v roku 2014 bojovala s rakovinou. Už vtedy podstúpila náročnú operáciu, pri ktorej jej odstránili nezhubný nádor na pľúcach.

​Libuše Šafránková v roku 2008 vyhrala anketu Českej televízie "Hvězda mého srdce" o najobľúbenejšiu herečku. S manželom Josefom Abrhámom vždy tvorili krásnu dvojicu - a to ako v živote, tak aj na televíznych obrazovkách. Dokázali to napríklad v komédiách Svatební cesta do Jiljí, Vrchní, prchni a obaja sa objavili aj v seriáli Náhrdelník. Boli spolu už od 70. rokov, kedy mladá talentovaná herečka získala angažmán v Činohernom klube, a pristalo im to spolu dokonca aj v najlepších rokoch života.

​Kvôli svojej chorobe sa musela naučiť používať injekčnú striekačku, hoci dovtedy mala z ihiel fóbiu. "Mala som najskôr trému, ale sestrička, ktorá ma to učila, povedala, že si mám myslieť, že napríklad dávam bielizeň do práčky. Je to činnosť ako každá iná. A tak si teraz aj v iných situáciách hovorím, áno, dávam bielizeň do práčky, dávam bielizeň do práčky... A ide to. Musí," priznala sa hviezda rozprávok Tri oriešky pre Popolušku, Malá morská víla či Tretí princ v Motivačnom diári.

Kvôli svojmu onkologickému ochoreniu a tiež koronavírusu herečka ani jej muž v poslednom čase nevychádzali z domu. Covid-19 bol pre Popolušku príliš nebezpečný, a tak sa obaja uzavreli pred svetom. Vďaka synovi Josefovi z nich boli už dlhý čas štvornásobní starí rodičia na plný úväzok. Úlohu babičky si Libuše Šafránková natoľko užívala, že kvôli nej odmietala aj úlohy filmové. Naposledy sa na striebornom plátne objavila v roku 2014, v rodinnej komédii Jak sme hráli čáru.

Rodinná pohoda jej skrátka bola cennejšia, o to viac, že si skrz svoje ochorenie uvedomovala, že tu nebude večne. "Vnúčatá sú jedno moje veľké šťastie," rozplývala sa vždy herečka, ktorá mimochodom v roku 2015 dostala prezidentskú medailu Za zásluhy.