Premiéra filmu Černobyľ na JOJke: Aká je pravda o najväčšej jadrovej katastrofe v dejinách?

O najväčšej jadrovej katastrofe vzniklo viacero filmov. Vy si dnes na JOJke môžete vychutnať ruskú kinopremiéru. Tu je niekoľko faktov, ktoré ste možno o filme z roku 2020 netušili:

Ruský film Černobyľ s veľkou dávkou napätia zobrazuje jednu z najväčších katastrof jadrových elektrární na svete. Zameral sa na príbehy ľudí v pozadí. Diváci sledujú hasiča Alexeyho, ktorý musí rýchlo konať po výbuchu reaktora v černobyľskej elektrárni, ktorý spôsobí bezprecedentnú katastrofu. Postava zúfalo preteká o odľahčenie situácie a záchranu života starej lásky a jeho syna. "Náš Černobyľ je v srdci príbehom lásky a obety proti najväčšej jadrovej katastrofe v histórii," povedal dokumentarista Alexander Rodnyansky pre variety.com. Ten sledoval prácu záchranných tímov, ktoré zápasili s následkami katastrofy.

Zdroj: TV JOJ

Režisérom filmu je len 36-ročný Danila Kozlovsky, ktorý si vo filme zahral jednu z ústredných postáv. Úspešného ruského herca a režiséra mohli diváci vidieť vo viacerých ruských, ale aj zahraničných veľkofilmoch. Kozlovsky priznal, že nikdy nechcel nakrúcať film o Černobyle. To sa však zmenilo vo chvíli, keď sa pozrel na scenár. „Moje rozhodnutie ovplyvnila iba jedna scéna. A už ma to nepustilo. S každou knihou, ktorú som prečítal, a každým pozretým filmom som chcel viac a viac natočiť tento film," priznal Rus, pre ktorého sa film stal srdcovou záležitosťou. Režisér vyrastal na ruských mýtoch o výbuchu v Černobyle a uvidel tento film ako príležitosť pre Rusov konfrontovať ťažkú kapitolu svojej minulosti! 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Danila Kozlovsky (@danilakozlovsky)

 

Po seriálovej verzii o jadrovej katastrofe, ktorá získala cenu Emmy, sa Černobyľ označuje ako prvý veľký ruský celovečerný film, ktorý zobrazuje dôsledky explózie. Rozpočet filmu sa vyšplhal do výšky desať miliónov dolárov a ďalších sto miliónov získala filmová spoločnosť produkujúca film od ruského kinematografického fondu a spoločnosti Kinoprime, ktorý v roku 2019 založil Ruský miliardár Roman Abramovič.

Sledujte kinopremiéru Černobyľ dnes o 20:35 na JOJke!

Tagy: Černobyľ