Aké zranenia by mali banditi zo Sám doma v skutočnosti? Lekár povedal, ako by dopadli!

Obľúbený film Sám doma na čele s neposedným Kevinom je už neodmysliteľnou súčasťou Vianoc. Hoci ho poznáme naspamäť, každý rok sa k nemu s nadšením vraciame.

Kultový film Sám doma rozpráva príbeh o nebojácnom chlapčekovi Kevinovi, ktorý ochránil svoj dom pred nenásytnými banditmi, keď počas Vianoc ostal vo veľkom dome úplne sám. Na banditov Marva a Harryho pripravil sériu ľstí, vďaka ktorým boli totálne bezmocní. Ako to však už býva, čo sa vo filme javí ako veľká zábava, by mohlo byť v skutočnosti naozaj fatálne. Lekári sa totiž podrobne pozreli na zranenia, ktoré od chlapca utŕžili a povedali, ako by v skutočnosti títo dvaja muži dopadli. A povieme rovno, že nie dobre a nie pekne.

1. Hneď v úvode Kevin na banditov zaútočil vzduchovkou, ktorou jedného trafil do rozkroku a druhého do čela. Ak by boli v zbrani ozajstné náboje, asi by sa ich zlodejské dobrodružstvo skončilo veľmi rýchlo.

2. V pivnici jednému zo zlodejov spadne na hlavu žehlička. Netreba byť vyštudovaným fyzikom na to, aby nám bolo jasné, že ak zvážime výšku, z ktorej padala, rýchlosť, ktorú pádom nabrala a jej samotnú váhu – asi by to neskončilo červeným odtlačkom cez celú tvár. Ak by ho táto rana nezabila, spôsobila by mu určite rozsiahle zlomeniny tvárových kostí. Tie by si, samozrejme, vyžadovali akútne lekárske ošetrenie.

3. Žeravá kľučka na vchodových dverách, na ktorej sa bandita popáli, by tiež nebola žiadna sranda. Ak by mala len 70 stupňov a držal by sa jej sekundu, spôsobil by si popáleniny tretieho stupňa. Podľa odhadov však táto kľučka mohla mať až 400 stupňov, čo by spôsobilo totálne zničenie tkaniva.

4. A s popáleninami pokračujeme. Plamene, ktoré zasiahli hlavu jedného zo zlodejov, by po sebe zanechali popáleniny druhého stupňa. S prihliadnutím na dobu, počas ktorej bola jeho hlava ohňu vystavená (okolo 7 sekúnd), by mu však hrozili oveľa vážnejšie zranenia, ktoré by si rozhodne vyžadovali okamžitú lekársku pomoc či operáciu.

5. Šliapnutie bosou nohou na ostrý klinec či na črepiny z rozbitých vianočných ozdôb by mu na chodidlách urobili poriadnu paseku. Nehovoriac o riziku infikovania otvorenej rany či otravy krvi.

6. Zásah letiacimi plechovkami s farbou by banditom mohli spôsobiť ďalšie početné zlomeniny v tvárovej časti, vybitie zubov či upadnutie do bezvedomia.

7. Zaujímavosťou je, že ani jedno z týchto vážnych zranení banditov v snahe dolapiť Kevina a vykradnúť dom nezastavilo. Stopku mu dal paradoxne až úder hliníkovou lopatou, ktorý dostali od staručkého suseda.

Sledujte kultový film Sám doma už dnes o 20:35 na JOJke!

Tagy: Sám doma