Platforma rodín detí so zdravotným znevýhodnením

Meníme optiku, rušíme nálepky a búrame predsudky. Ukazujeme to podstatné.

Platforma rodín detí so zdravotným znevýhodnením prichádza v týchto dňoch s prelomovou kampaňou. Jej cieľom je nadstaviť verejnosti citlivejšiu optiku na rozpoznanie toho podstatného u detí so zdravotným znevýhodnením. Pod heslom #VidimToPodstatne povzbudzuje k hľadaniu riešení, ktoré prinesú všetkým deťom bez pridania akejkoľvek „nálepky“ rozpoznávanie ich potrieb, nie nedostatkov, aby všetky dostali rovnakú šancu a príležitosť na rozvíjanie svojich schopností a talentov. Hlavnou podporovateľkou kampane je prezidentka SR, Zuzana Čaputová. Podporu vyjadrili aj známe osobnosti zo spoločenského, mediálneho i verejného života.

Izolácia ako životná rutina každej 20 rodiny

Spoločnosť je dnes rozdelená viac ako kedykoľvek pred tým a všetci, bez rozdielu, už druhý rok prechádzame intenzívnou skúsenosťou z izolácie. „Tzv. ´doba covidová´ nám všetkým rovnako vzala slobodu možností a príležitostí, ktoré sme mali pred tým a boli pre nás  samozrejmosťou. Túto skúsenosť preto chceme verejnosti priblížiť na rozpoznanie toho, že rodiny detí so zdravotným znevýhodnením v takejto izolácií žili aj pred pandémiou,“ uviedla Jana Lowinski, koordinátorka kampane a spoluzakladateľka Platformy rodín.

Zároveň dodala, že každé dvadsiate dieťa na Slovensku je zdravotne znevýhodnené a narodením takéhoto dieťaťa sú ovplyvnení aj súrodenci, rodičia, blízka rodina, čo predstavuje dopad na takmer dvadsať percent populácie v SR. Tieto rodiny (39% respondentov z nami realizovaného prieskumu1) by si podľa jej slov o. i. želalo lepšiu informovanosť verejnosti a ich porozumenie, čo bolo podnetom pre Platformu rodín zvyšovať informovanosť verejnosti o tom, čo znamená mať dieťa so zdravotným znevýhodnením.

365 dní príprav

Platforma rodín dostáva ročne približne 500 podnetov hlavne z oblasti vzdelávania, kompenzácií a zdravotnej starostlivosti. Telefonická linka podpory „Inklulinka“ len za tento rok otvorila 158 samostatných príbehov rodín, pretože nekončia jedným vybaveným telefonátom a zvyčajne je potrebné ďalšie sprevádzanie, vybavilo sa na nej dokopy 657 emailov a telefonátov.

Popri ďalších aktivitách a činnosti Platformy sa presne pred rokom začalo s prípravou kampane, ktorej je spoločným menovateľom naučiť sa v deťoch so zdravotným znevýhodnením vidieť to podstatné. Postupne sa formulovali jednotlivé kroky, obsahová náplň, pridávali sa partneri a podporovatelia.

Spoločne môžeme zmeniť svet

Kampaň s mottom #VidimToPodstatne začína 20. decembra 2021 a potrvá do konca februára nasledujúceho roka. Odštartuje ju samotná prezidentka SR, Zuzana Čaputová, ktorá pri podpore kampane uviedla: „Ľudské a empatické prijatie s potrebnou podporou v bežných škôlkach a školách si najčastejšie želali rodičia detí so zdravotným znevýhodnením v odpovediach na moju nedávnu výzvu čo by im najviac pomohlo. Všetci spoločne pomôžme napĺňať túto túžbu, ktorú má vlastne každý rodič - aby jeho dieťa bolo v živote úspešné a šťastné. Aby v spomienkach tejto generácie detí už nechýbali spoločne strávené chvíle a priateľstvá so spolužiakmi so zdravotnými znevýhodnením, o ktoré bola izoláciou takýchto detí ochudobnená moja generácia.“

Následne sa zapoja ďalšie významné osobnosti z rôznych oblastí verejného života, ako aj samotní rodičia detí so zdravotným znevýhodnením s ich príbehmi a skúsenosťami. Cieľom kampane je zvýrazniť fakt, že všetky deti môžu mať rovnakú šancu uspieť, ale my - spoločnosť ich musíme vidieť. Prostredníctvom našich TV a rozhlasových mediálnych partnerov, printových, online a agentúrnych médií, sociálnych sietí a influencerov je cieľom osloviť čo najširšiu verejnosť a meniť optiku i prístup k deťom so zdravotným znevýhodnením; meniť – doslova - ich svet. Pokúsme sa spoločne vo verejnom priestore nadstaviť citlivejšiu optiku, aby sme dokázali rozpoznávať to podstatné. Povzbudzujme k hľadaniu riešení, ktoré prinesú všetkým deťom bez pridania nejakej „nálepky“ rozpoznávanie ich potrieb a nie nedostatkov, aby všetky dostali rovnakú šancu a príležitosť na rozvíjanie svojich schopností a talentov.

Aby sme donekonečna nediskutovali len o tom „či“ to chceme zmeniť, ale aby sme konečne prešli k tomu,
„ako“ to zmeníme. Ďakujeme.