COLATERAL - Maja Bodnarova 15

FESTIVAL ART & TECH DAYS 2022: CHANGE SPOJÍ UMENIE A TECHNOLÓGIE

V Košiciach sa po šiesty raz uskutoční najväčší festival mediálneho umenia Art & Tech Days 2022 na Slovensku. Od 21. do 27. novembra ponúkne výstavy, konferenciu, diskusie, workshopy pre všetky vekové kategórie a pritiahne svetových spíkrov z oblasti umenia a technológií.

Zdroj: ATdays2018_fotoJakubJanco_JAN2540_web

Toto profilové podujatie projektu Košice – UNESCO Kreatívne mesto mediálneho umenia spája umeleckú scénu a IT sektor, dve oblasti, ktoré v posledných rokoch v Košiciach zaznamenali výrazný rozvoj.

TÉMOU TOHTOROČNÉHO FESTIVALU BUDE CHANGE

Tohtoročná Art & Tech konferencia bude skúmať tému Change. Ponúkne perspektívy svetových odborníkov na fenomén zmeny vyvolanej technológiami, umením a dizajnom. Môžu technológie, umenie a dizajn ovplyvňovať a vyvolať zmenu v ľudskom správaní?

Zdroj: 2021 11 24_lejava_vitazek_atd_cike_photo_david hanko_web_(22)

„Pre festival Art & Tech Days 2022 sme zvolili tému Change, pretože vnímame, ako rapídne sa naša každodenná realita mení pod vplyvom zásadných udalostí. Spoločne s medzinárodnými expertami, umelcami a dizajnérmi budeme hľadať odpovede, ako môže kultúra, dizajn a technológie prispieť k pochopeniu sveta a jeho pozitívnej zmene. Veríme, že práve kreativita, empatia a zmysluplne využívanie technológii sú súčasťou takéhoto procesu,” priblížil Michal Hladký, riaditeľ Creative Industry Košice.

KONFERENCIA BUDE HOSTIŤ 7 SVETOVÝCH SPÍKROV

Pozvanie na konferenciu prijalo sedem osobností, ktoré sa podelia o svoju perspektívu na fenomén zmeny. Ambra Trotto je riaditeľkou pre dizajn a výskum d.centra, ktoré skuma transformáciu existujúcich postupov na trvalo udržateľné – prostredníctvom dizajnu. Allan Littlefield má viac ako 20 ročnú kariéru v oblasti ľudského rozvoja a koučingu. Lisa Lang je európska podnikateľka a technologická inovátorka. Je zakladateľkou popredných agentúr v oblasti FashionTech, wearables a smart textilnej výroby. Forbes ju zaradil medzi Top 50 žien v oblasti technológií. Okrem nich na konferencii vystúpi Maurice Benayoun, francúzsky inovátor, súčasný umelec v oblasti nových médií, kurátor a teoretik pôsobiaci v Paríži a Hong Kongu. Predstaví sa aj Lucia Pašková, skúsená CEO s dlhoročnými skúsenosťami v priemysle. Martin Honzik, hlavný kurátor festivalu Ars Electronica v Linzi, bude na masterclass kurze diskutovať o tom, ako môžu dáta vytvoriť umelecké dielo, formovať umelecké myslenie a pomôcť nám objaviť neviditeľné aspekty našej reality.

Zdroj: Art&amp

​Pre kultúrnych a kreatívnych profesionálov, ale aj pre podnikateľov, zástupcov tretieho sektora, verejnej správy a médií bude zorganizovaný exkluzívny workshop Vika Maraja, popredného kanadského neurolingvistu a experta na skupinové správanie. Diskutovať bude o tom, ako môže byť zmena facilitovaná umením a kultúrou.

Počas celého festivalu budú prebiehať výstavy viacerých umelcov. Inštalácia Winds of Košice. Dátová maľba je site-specific dielo, ktoré na digitálnom plátne premieňa neviditeľné vzorce vetra v Košiciach a okolí na sériu poetických dátových malieb. Použitím jednoročného súboru údajov zozbieraných z Košíc, Refik Anadol používa vlastný softvér na čítanie, analýzu a vizualizáciu rýchlosti, smeru a nárazov vetra spolu s časom a teplotou v 20-sekundových intervaloch počas celého roka.

OTVÁRACÍ CEREMONIÁL PONÚKNE NEZABUDNUTEĽNÚ MULTIMEDIÁLNU PERFORMANCIU

Oficiálne otvorenie festivalu bude 23. 11. o 20:00 v Kunsthalle. Predstaví sa na ňom umelecké zoskúpenie - Rozi Makó, Nano vjs a sedemminut. Dokonalý audiovizuálny zážitok prinesie ich multimediálna performancia, jedinečný site specific projekt, ktorý prepojí real-time generovaný vizuál, svetelný dizajn a VJing s elektronickým ambientom šitým na mieru. Jedinečný priestor s epickými vizuálmi poskytne priestor na imerzívny audiovizuálny zážitok, kde sa zvukové data a výstupy hudobníčky transformujú do nových svetov digitálnej utópie.

Zdroj: ATdays2018_fotoJakubJanco_JAN2176_web

POČET LÍSTKOV JE LIMITOVANÝ

Obidva hlavné priestory, Budova Alfa v Kasárňach/Kulturparku, aj košické Kunsthalle budú hostiť účastníkov otváracieho ceremoniálu už v stredu, 23. 11. od 20:00 a počas konferencie vo štvrtok, 24. 11. od 9.00 hodiny. Lístky sú už v predaji, nájdete ich na www.bit.ly/atdays2022. Viac informácií nájdete aj na webe festivalu na www.atdays.sk.

Zdroj: ATdays2018_fotoJakubJanco_JAN4261_web