Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Toto sú najlepšie titulné piesne k bondovkám: Nájdete medzi nimi aj svoju obľúbenú?
Zdielať na

Toto sú najlepšie titulné piesne k bondovkám: Nájdete medzi nimi aj svoju obľúbenú?

Ilustračné zábery

Vyberte si svoj top bond hit!

Filmy o Jamesovi Bondovi patria medzi divákmi azda k tým najobľúbenejším. Tento neohrozený hrdina vždy dobehne svojich nepriateľov, najkrajšie ženy mu padajú k nohám a je obklopený luxusom. Nuž, kto by sa na to nechcel pozerať? Takzvané bondovky vždy dokresľuje aj titulná pieseň, na ktorú hudobní fajnšmekri vždy netrpezlivo čakajú a umelci dúfajú, že ich tvorcovia oslovia, aby ju vytvorili. Spomedzi všetkých skvelých skladieb sme pre vás vybrali desať najlepších, ktoré by si aspoň raz mal vypočuť každý z nás.

Vyhliadka na smrť:  Duran Duran – A View To Kill  (1985)
Energická skladba s tradičným zvukom z 80-tych rokov v podaní kapely Duran Duran je skrátka klasika. Neurazí a pri počúvaní príjemne prekvapí.

Diamanty sú večné:  Shirley Bassey – Diamons Are Forever (1971)
Spojenie tradičných šansónových tónov a moderného zvuku je jedinečné a dodáva skladbe punc luxusu. Hoci má táto pieseň viac než štyridsať rokov, je prudko počúvateľná aj dnes.

Žiješ len dvakrát: Nancy Sinatra – You Only Lives Twice (1967)
Kto by nepoznal Nancy Sinatru? Ak vám jej meno predsa len nič nehovorí, tak spomenieme nezabudnuteľné nahrávky ako Bang, Bang či This Boots Are Made For Walkin a hneď budete vedieť, o koho ide. Päťdesiatročná skladba znie ako zo zlatej éry Hollywoodu a poteší každého, kto má rád retro muziku.

Goldfinger:  Shirley Bassey – Goldfinger (1964)
Zneškodnenie nepriateľa, večer s pohárom bondovského drinku v ruke alebo tanec s tajomnou osudovou ženou. Na to všetko sa hodí táto skladba. Možno aj preto je považovaná za akúsi šablónu, podľa ktorej by sa mali komponovať skladby do bondoviek.  

Zlaté oko: Tina Turner – Golden Eye (1995)
Na zloženie tejto piesne bola pôvodne oslovená kapela The Rolling Stones. Tí to však odmietli a tak dostali príležitosť Bono a The Edge z kapely U2. Naspievala ju Tina Turner a možno aj vďaka tejto piesni šlo v tých časoch o komerčne najúspešnejšiu bondovku.

Dnes neumieraj: Madonna – Die Another Day (2002)
Na túto pieseň sú pomerne protichodné názory. Niektorí na ňu nedajú dopustiť a iní tvrdia, že nič horšie nepočuli. Každopádne, isté je, že Madonna za ňu získala nomináciu za najlepšiu originálnu pieseň na Zlatých glóbusoch. To, že vyhrala Zlatú malinu za svoj výkon učiteľky šermu, je bezpredmetné...

Skyfall: Adele – Skyfall (2012)
Podľa odborníkov ide v podstate o vzdanie holdu klasickým bondovským skladbám od Shirley Bassey. Zaujímavosťou je, že táto pieseň bola vôbec prvou, ktorá získala Zlatý Glóbus a Oscara.

Casino Royale: Chris Cornell – You Know My Name (2006)
Titulná pieseň ku Casinu Royale je už po prvých tónoch viditeľne aj počuteľne iná ako všetky ostatné. Je rocková, drsná a ako vystrihnutá z akčného filmu. Niet sa čo čudovať. Jej autor Chris Cornell je totiž jedným z najvýznamnejších predstaviteľov svetovej rockovej scény a spolu so svojimi kolegami z kapely Soundgarden sa postarali o vznik štýlu grunge. Poznať ho môžete aj zo skupiny Audioslave. Všetkých jeho fanúšikov dnes šokovala infomácia, že vo veku 52 rokov nás navždy opustil... Jeho rodine a priateľom vyjadrujeme úprimnú sústrasť. 

Jeden svet nestačí: Garbage – The World Is Not Enough (1999)  
Väčšinu pesničiek z bondoviek považujú odborníci za najlepšie, ak sa vracajú do éry skladieb od Bassey. O tomto hudobnom počine sa hovorí, že filmom s Piercom Brosnanom dodala nádych filmov, v ktorých hral Sean Connery.

Quantum Of Solace: Alicia Keys & Jack White – Another Way To Die (2008)  
Tvorcovia pri vzniku tohto filmu plánovali, že titulnú pieseň zloží nejaká Britka. Medzi nápadmi boli napríklad Leona Lewis, Duffy či Amy Winehouse. Práve posledná menovaná mala nahrať aj demo úvodnej piesne, no dokončiť ju vraj nestihla, pretože skončila v liečebni pre drogovo závislých. Ponuka bola posunutá aj Paulovi McCartneymu, ktorý ju ale odmietol. Piesne sa napokon chytila Alicia Keys s Jackom Whitom, vďaka čomu sa postarali o prvenstvo. Ide totiž o prvý duet v bondovskej histórii. 

Pozrite si film Dnes neumieraj v hlavnej úlohe s Piercom Brosnanom a s Halle Berry už dnes o 20:35 na PLUSke!

Súvisiace články