Objavil sa vo vašej záhrade tento hmyz a neviete, čo to je? Nebojte sa ho, je neškodný!

Mnohí záhradkári, ale aj balkónoví pestovatelia si možno všimli, že s príchodom teplých a slnečných dní sa v blízkosti obydlí začal objavovať tento bzučiaci čierny hmyz. Ak vás jeho prítomnosť vydesila a zaujíma vás, o aký druh ide a čo u vás chce, čítajte ďalej!

Hmyz má v našich záhradách i v ekosystéme ako takom významnú úlohu. No, povedzme si úprimne, že väčšine ľudí nie je príjemný, štítime sa ho a snažíme sa ho zbaviť. Ak ide o škodcov, je to pochopiteľné. Existuje však množstvo druhov, ktoré sú pre naše záhrady prospešné. To isté platí aj v prípade týchto veľkých čiernych letcov, ktorí aktuálne lietajú na mnohých častiach Slovenska. Dobrou správou je, že sa tohto hmyzu netreba báť. Ide o teplomilnú samotársku včelu s názvom Drevár fialový. Je to najväčšia európska včela a jej telo môže byť dlhé až 3 centimetre. Mnohí si ju preto často mýlia s čmeliakom, prípadne z diaľky so sršňom. Hoci jej čierne sfarbenie pôsobí strašidelne, nepredstavuje žiadne nebezpečenstvo. Navyše, na rozdiel od sršňa vonkoncom nie je útočná. Naopak, je skôr plachá, no veľmi zvedavá. Takže si môžete vydýchnuť.

Nova zahrada - drevar fialovy Zdroj: Profimedia

​Pre drevára je okrem čierneho sfarbenia tela typické aj to, že má mocné krídla, ktoré vydávajú pomerne silný bzukot. Mávajú tmavomodrý až fialový nádych, na svetle sa ligocú a majú kovový efekt. Na rozdiel od klasických včiel medonosných, nežije v úľoch a netvorí spoločenstvá. Taktiež nemajú systém hierarchie a kráľovnú, o ktorú by sa robotnice starali. Preto sa nemusíte báť, že s jedným drevárom k vám priletí celý roj. Dreváre sa živia nektárom kvitnúcich stromov, ale radi si pochutia aj na sedmokráskach, hluchavkovitých či astrovitých rastlín. Ak bývate v paneláku a tento hmyz vám poletuje okolo balkónov, je možné, že buď vy alebo vaši susedia pestujú šalviu, ktorú milujú.

Nova zahrada - drevar fialovy Zdroj: Profimedia

​Rodový názov tohto hmyzu napovedá, že má blízko k drevu, čo pochopiteľne môže spôsobovať obavy. Pravdou síce je, že si na kladenie vajíčok hĺbi tunely a komôrky v dreve, no najčastejšie to robí v poškodenom, spráchnivenom a starom dreve. Zavŕtať sa môže aj do nového stavebného dreva, ale len v prípade, že nie je ošetrené lazúrou, farbou či olejom. Dreva ktoré má za sebou povrchovú úpravu, sa ani nedotkne. Preto drevára nemôžeme považovať za škodcu a netreba sa ho obávať.

Pre viac tipov sledujte obľúbenú Novú záhradu každú nedeľu o 15:40 na JOJke!