Babicky sa vyparili

Babičky sa vyparili: Kto pomáha s deťmi dnešným mamám?

Mať dieťa a stať sa rodičom chce v dnešných časoch poriadnu guráž.
Aspoň pre ľudí, ktorí nemajú oporu v najbližšej rodine. Dôvod? Celkom prozaický. Kedysi ženám pomáhali ich mamy, či prípadne svokry. Deti vychovávali spolu s nimi, v kruhu ostatných, skúsených žien, ktoré im pomáhali s výchovou aj dobrými radami. Povarovali, poradili, pomohli. A to, že boli na nezaplatenie, potvrdzuje dnešná hektická doba. Babičky sa totiž vyparili. Svoje vnúčatká vídajú tak raz za pár týždňov či dokonca mesiacov. A zúfalé matky hľadajú pomoc inde. Musia.

Viac možností nielen pre mladých

Mamy a svokry totiž nemajú čas. Sú zaneprázdnené. Niektoré, aj keby mohli, si radšej vo voľnom čas zbehnú na pedikúru, masáž, jógu či ku kozmetičke. Iné zase pracujú od nevidím do nevidím, a do dôchodku majú ešte ďaleko. A tie na dôchodku napokon tiež pracujú, aby si prilepšili. A tak dcéry a nevesty ostávajú na svoje ratolesti samé. 

Nehovoriac o tom, že ak ste si na dieťa počkali, kým vybudujete kariéru, čo je zhruba ďaleko po tridsiatke, môžete naraziť na ďalší problem. Vaša babička je už pomaly vo veku prababičky, a na malé dieťa jednoducho nemá energiu. Ak si teda myslíte,že jej dieťa zbalíte na víkend a vy sa s partnerom vydáte na romantický wellness pobyt, tak ste na omyle. Zabaví vám ho nanajvýš na pár hodín…

Ak sto odrodili v “najideálnejšom” veku, čo je tak okolo 25. roku života, tak potom máte iný problem. Vaše mamy sú na povinnosti babičiek ešte primladé. Dnešná doba ponúka rôzne možnosti nielen mladým, ale aj aj zrelým ženám. Babičky chodievajú na fakultatívne výlety, do kúpeľov, a ak na to majú, tak aj pravidelne na dovolenky. Vo voľnom čase sa venujú najradšej sebe, čo im vôbec nemôžme mať za zlé. Po tom, čo ich vlastné deti odišli z domu, chytili druhý dych. A tak začali opäť aktívne žiť. Vnúčatko ich poteší, no žiaľ, už mu nebudú chcieť venovať toľko času, ako ho venovali nám naše prababičky. Vypekať a vyvárať nie je práve ich vysnívanou predstavou, ako stráviť “najlepšie” roky svojho života. Česť výnimkám.

Čo teda ostáva ženám, ktorým by sa zišlo, aby im niekto pomohol? V takomto prípade nastupujú opatrovateľky, súkromné jasle či škôlky. Pri väčšom šťastí aj škôlky štátne, no na umiestnenie detí v nich sa tiež nemôžete na 100 % spoľahnúť. Miest v štátnych škôlkách je žalstne málo. Ak už chcete, alebo musíte ísť do práce, pomôcť vám môže súkromná škôlka či jasle. Za opatrovanie vášho dieťaťa si však pripravte niečo medzi 300 až 600 EUR mesačne. Nie, nepočujete zle. Presne toľko, s ohľadom na lokalitu a vzdialenosť od hlavného mesta, stojí mesačná starostlivosť o dieťa v súkromnom zariadení. Nehovoriac o tom, že cena nie je priamo úmerná kvalite.

Dokonalá opatrovateľka

Ak nájdete tú pravú pre svoje dieťa, tiež si priplatíte. Prenechaťdieťa niekomu úplne cudziemu, nie je práve jednoduché. Aj keď vaša slečna na stráženie môže byť na prvý pohľad absolútna “sympaťáčka”, skutočnosť vás môže prekvapiť.

“Raz mi kamarát odporučil svoju známu, ako opatrovateľku pre nášho syna. Prišla k nám krásna, štíhla, usmievavá blondínka. Bola veľmi sympatická, tak som sa rozhodla, že to s ňou skúsim. Manžel sa ma opýtal, či som si istá, že ide o dôveryhodnú osobu. Tak som si náhodne dala jej meno do vyhľadávača na Facebooku. Profil mala verejný, a nielen ten… Zistila som, že ide o slečnu, ktorá sa profesionálne venuje práci luxusnej spoločníčky. Manžel si zo mňa dodnes uťahuje, že som asi hľadala opatrovateľku pre neho a nie pre syna,” rozpráva o kurióznom zážitku pani Eva.

O niečo istejšie sa budete cítiť, ak si najmete opatrovateľku cez agentúru. No aj tu si za odporučenie priplatíte niečo medzi 7 až 10 Eur na hodinu. Výsledok je takmer rovnaký, ako v prípade súkromnej škôlky. Každopádne, opatrovateľka či súkromná škôlka veľa vyriešia. Hlavne, že budete spokojní vy, a najmä vaše dieťa. Časy sa zmenili, a preto nám zrejme, ani nič iné neostáva…