matka a dieťa

Ako naučiť dieťa cudzí jazyk: Vieme, ako na to!

Chceli by ste svoje dieťa naučiť cudzí jazyk a neviete, ako začať?Poradíme vám!

Ak túžite po tom, aby si vaše dieťa osvojilo základy cudzieho jazyka, máte niekoľko možností. Buď to zveríte do rúk profesionálom v škôlke či na jazykových kurzoch, alebo to vezmete do rúk vlastných. Otázka je, aká je úroveň znalosti cudzieho jazyka u vás ako rodičov.

Keď jazyk ovládate stopercentne, tak potom môžete s dieťaťom začať rozprávať bez problémov ihneď. Ak neviete, ako, pokúste sa s tým začať pri určitých činnostiach.

„Ideálne je zaviesť rituály: napríklad pri prebaľovaní, kúpaní, hraní sa v izbičke, jedení pri stole. Dieťa si tak zvykne, že v určitej situácii môže túto zmenu očakávať,“ radí lektorka a majiteľka vzdelávacej agentúry Darina Szabó.

Čoho sa vyvarovať

„Každý rodič by mal byť v prvom rade veľmi dôsledný a disciplinovaný, aby neprechádzal len tak z jazyka do jazyka. Chce to stanoviť pravidlá. Buď bude jeden rodič hovoriť s dieťaťom v rodnej reči a druhý v cudzom jazyku, alebo pomocou spomínaných rituálov.“

„Ak cudzí jazyk neovládate stopercentne, majte sa na pozore. To, čo dieťa naučíte v rannom veku, sa odnaúča iba ťažko. V tomto prípade sa zamerajte len na rituály a hovorte s dieťaťom v cudzom jazyku v určitom čase, vždy pri tej istej aktivite. Vopred si pripravte básničky či pesničky, ktoré dieťa môžete formou hry naučiť. Treba to však robiť hravou a nenásilnou formou.

Keď dieťa cudzí jazyk odmieta

 Našli ste odvahu a začali ste s dieťaťom rozprávať cudzou rečou? Tak to určite nevzdávajte. Dieťaťu sa to nemusí pozdávať a môže reagovať podráždene. Čo robiť v takomto prípade?

„Môže sa to stať a aj sa to stáva. Pre dieťa je to niečo nové, preto môže bojkotovať ten alebo onen jazyk. Netreba sa vzdávať, jedného dňa vás dieťa prekvapí a začne v cudzom jazyku odpovedať, alebo plynulo komunikovať.“

Na záver dobrá rada odborníčky: „Pri výučbe cudzieho jazyka  sú dôležité tri základné pravidlá: dôslednosť rodiča, trpezlivosť a hlavne robiť to tak, že to pre oboch bude zábavné a prirodzené,“ uzatvára Darina Szabó.