Rodičia a výchova dieťaťa

Ako byť lepším rodičom? Vyskúšajte efektívne rodičovstvo!

Milovať svoje dieťa znamená rešpektovať jeho individualitu a naučiť ho zodpovednosti za svoje správanie.

Prinášame vám rozhovor s lektorkou kurzov efektívneho rodičovstva Martinou Vagačovou, ktorú ste mohli spoznať prostredníctvom našej relácie Supermama. Veríme, že vám jej pohľad na výchovu ukáže tú správnu cestu, ako z vášho dieťaťa vychovať vyrovnaného a zodpovedného človiečika.

V čom sú základné základné princípy ER

Základ je v tom, že efektívne rodičovstvo sa snaží rodičom ukázať, že ide o budovanie vzťahu, rovnako ako s dospelým človekom. Čiže každý vzťah je postavený na rešpekte a na vzájomnej zodpovednosti. A práve v tom je tento prístup inovatívny, pretože ukazuje rodičom, že aj malé dieťa môžu vnímať ako rovnocenného človeka.

To znamená, že spôsob komunikácie s ním, rešpektovanie jeho individuality, načasovanie zručností, ktoré sa učí – to všetko by mali mať rodičia na zreteli prispôsobiťvšetko tomu, čo je jedinečné.  

Poďme k niektorej z modelových situácií. Povedzme, že dieťa sa v obchode rozplače, urobí scénu, že mu mamička nechce kúpiť niečo, po čom práve túži. Ako sa má matka v takejto situácii zachovať a zareagovať?

Takéto dieťa je väčšinou vo veku medzi 2-3 rokom, niekedy to môže presahovať aj tento vek. Ide o obdobie vzdoru. Vtedy je podstatné, aby ho rodič neopúšťal. Ale zároveň rodič by nemal podľahnúť tlaku okolia a má význam, aby ostal pokojný. Každá takáto reakcia dieťaťa má svoje trvanie a skončí, väčšinou do 5 minút. Rodič by preto mal ostať hlavne pokojný a pevný. Dieťaťu treba ukázať, že ste pre neho oporou. Povedzte mu: Viem, že je to pre teba ťažké, no ja viem, čo robím. Akonáhle podľahnete panike, začnete kričať, tak dieťaťu dáte signál, že mu nerozumiete a vlastne sa z toho emocionálne zrúti.

Preskočme malé deti a poďme k tínedžerom, ktorí si často myslia, že im rodičia nerozumejú. Vety v štýle: „Mama, ty si trápna, ty ma nechápeš,“ asi počúvajú denno-denne. Ako teda tínedžerovi ukázať, že s ním chceme hovoriť a chceme mu byť oporou?

Najdôležitejšie je, aby rodič nereagoval na každú prehnanú reakciu tínedžera. Nevšímajte si prevracanie očami, invektíva, ktoré dieťa voči vám prejavuje. V podstate si treba uvedomiť, že keď vás vaše pubertálne dieťa osloví, nech to má akúkoľvek formu, tak sa s vami o danej veci chce rozprávať.

Akonáhle dieťa prichádza s iniciatívou, nech je forma akokoľvek neprijateľná, tak pre rodiča je to signál, že dieťa sa s ním potrebuje rozprávať. Ideálne je nechať situáciu upokojiť, a potom sa k téme vrátiť. Alebo by som pomenovala emóciu štýlom: vidím, že ťa táto záležitosť trápi, rada by som sa s tebou porozprávala.

Podobne prebiehajú aj vaše kurzy efektívneho rodičovstva?

Áno, väčšinou riešime modelové situácie. Rodičia medzi jednotlivými, pravidelnými stretnutiami majú možnosť overiť si teóriu, ktorú preberáme, v praxi. Neskôr sa k tomu vrátime, analyzujeme a precvičujeme.

Jedným z princípov efektívneho rodičovstva je aj to, že síce si je dieťa s rodičom rovné, no rodič má inú zodpovednosť, než dieťa. Ako dosiahnuť, aby si to dieťa uvedomilo, v praxi?

Je dôležité, aby deti videli, že ide o rodičovský nápad, ale že je to nutné a potrebné pre dieťa. Keď chce dieťa ísť napríklad von bez bundy, tak nie je vhodné mu dať obyčajný príkaz, aby sa oblieklo.

Vyskúšajte ho zobrať na balkón a ukázať mu, že je vonku naozaj zima. Alebo vezmite bundu so sebou a nechajte ho chvíľu bez nej. Keď samo usúdi, že mu je naozaj bez bundy zima, vypýta si ju a pochopí váš zámer. Pochopí, že mu nechcete len prikazovať, ale že to robíte pre jeho dobro. Je dôležité nechať dieťa pochopiť dôsledky svojho konania. Tiež je skvelé, ak mu necháte možnosť voľby, aby sa naučili rozhodovať.