Laco Ďurkovič s deťmi

Laco Ďurkovič: Deti potrebujú oboch rodičov aj po rozvode!

Rozvádzate sa alebo máte problémy v partnerskom vzťahu? V tom prípade by ste mali myslieť na to, že dieťa potrebuje tak matku, ako aj otca. Kolega Laco Ďurkovič nám porozprával otvorene o tom, čo zažil na vlastnej koži.
Prečo si založil Ligu otcov?

Pretože si myslím, že každé dieťa, tak ako má dve oči, má aj dvoch rodičov a nie je dobré, keď na jedno oko nevidí... Preto aj rodičov potrebuje oboch, aby sa s nimi identifikovalo. Liga Otcov nie je združením mužov zamerané proti matkám, ani proti ženám. Zastupuje tých otcov, ktorí svoje deti milujú, starajú sa o ne a záleží im na nich. 

Tak ako sú ženy diskriminované v stovke oblastiach, tak muži ako otcovia sú diskriminovaní viac než všetky ženy v ostatných oblastiach dokopy. Napríklad 90 percentné zverenie detí matkám po rozchode je nespravodlivé, nikde neexistuje oblasť, kde by 90 percent žien bolo izolovaných len preto, že sú ženy, a pri mužoch-otcoch to tak žiaľ je. 

Myslíš si, že otcovia sa dostatočne zaujímajú a venujú svojim deťom?

České Ministerstvo práce robilo prieskum, v ktorom sa ukázalo, že 92 percent otcov považuje narodenie detí za najkrajšiu vec, ktorá ich v živote postretla. A keď ide o samotnú starostlivosť po rozchode, robili sme prieskum aj my, na Úradoch práce, sociálnych vecí a rodiny. Až 72 percent otcov po rozchode chcelo buď rovnocennú starostlivosť, alebo výhradnú. Myslím si, že reálne by to bolo zhruba 40 percent, čo je na Slovensku tak 8 tisíc detí ročne. Tých 40 percent by mohlo mať oboch rodičov! Reálne je to však len okolo tisícky, čo je škoda.

Myslím si, že sa otec ako starostlivý rodič podceňuje, veľakrát sa hodnotenie necháva na matku, s ktorou sa rozvádza. A pritom je to neobjektívne, do hodnotenia vchádzajú iné aspekty, ako napríklad vzťahové problémy dospelých. Otcovstvo samotné by sa malo posudzovať inak. Hlavne, keď má otec podmienky a záujem, štát by mal chrániť právo dieťaťa na obidvoch rodičov a vítať každého takého otca. Dnes je to skôr naopak, otec, ktorý má záujem, je skôr škodná. 

Ako je to s tebou teraz?

Ja sa starám o svoju dcérku Lunku už tretí rok. Má 12 rokov, je to super baba, žije u mňa. Nikdy som ju nechcel pripraviť o matku, práve naopak. Posledný polrok sme síce mali s jej mamou taký menší spor o to, ako často bude u nej, ale nakoniec sme sa dohodli, že to bude desať dní do mesiaca, čo je veľký úspech.

Ideálna by bola striedavka, problém bol ale v tom, že žije v Brne, v Čechách. Chodenie do školy bol technický problém, ktorý nám sťažil aj dohodu a vyhrotil vzťahy, ale ináč je to všetko fajn. Ja som bojoval za širšie zastúpenie matky v jej živote a dnes sa Lunka cíti komfortne a život si so mnou užíva. Niekto by možno Danku, moju bývalú, aj súdil za to, že prečo dovolila, aby dieťa a zvlášť dievča, žilo s otcom a nie s mamou. Ale je to normálne! Tu vidieť všetky tie predsudky.

Aké predsudky?

Aj my ako otcovia dávame deťom jesť, kočíkujeme ich, síce sa to zdá, že to robíme len na chvíľočku, lenže my to robíme radi a veľa. Na železnej studničke vídavam skoro toľko otcov s kočíkmi ako mamičiek. My tie deti máme radi, sú naplnením nášho života. Chcelo by to revolúciu v predsudkoch a stereotypoch voči otcom, veď otcovstvo je nádherná vec. Deti aj otcovia si to užívajú a treba popustiť kohútik schematizmu, ktorý tu máme, veď dnes sú deti pripravované o polovicu svojej rodiny.

V Amerike v 80. rokoch bola obrovská kríza gangsterov a giet. Snažili sa prísť na to, prečo sú deti nekontrolované a zistili, že to ide o krízu otcovstva. Deti sa tam urobili len tak, náhodnou známosťou, tzv. nočným one-night-stand. Výsledkom bolo množstvo detí bez otcov a tie mali oveľa nekvalitnejší život a boli oveľa horšie zvládnuteľné. Tak v Amerike začala doslova kampaň na posilnenie úlohy otca v živote detí a výrazne to zmenšilo kriminalitu. Otec jednoducho v niektorých fázach života chýba a aj zlý otec je dôležitý, aby sa dieťa vedelo identifikovať, aby sa napríklad dievča vedelo v budúcnosti chrániť pred zlým partnerom. Ale samozrejme je tam hranica, pokiaľ ide o vyslovene "zlého" otca.

A čo tvoj syn, ten žije s matkou?

Žije s mamou a som s tým uspokojený. So mnou je desať dní, čo je dosť veľa a prázdniny pol na pol, takže asi 40 percent času trávi so mnou. Matke neupieram majoritnú úlohu v jeho živote. Ona sa ho síce snažila zo začiatku izolovať, mala ten úzkostný porozchodový pocit, ale ten sa zmenil. Keby som tlačil na pílu striedavkou, bolo by to možno lepšie pre malého, ale inak by sa to len zhoršovalo, nastali by manipulácie a podobne. Tak takto sme sa dohodli a je to super, malý sa má fajn, je to dobré.