Deti a internet

Riziká internetu a najmenšie deti? Pomôžu vám "ovečky"

Trávi vaše dieťa veľa času na internete a vy neviete, čo tam vlastne robí? Poradíme vám, ako svoje deti ochrániť.

Existujú totiž stránky, kde sa ako rodičia, či učitelia dozviete aké ohrozenia číhajú na vaše deti a ako ich chrániť pred rôznymi agresormi. O projekte eSlovensko rozpráva Miroslav Drobný, prezident tohto občianskeho združenia pre informatizáciu Slovenska. A na reč prídu aj ovce...

Čo všetko zastrešuje projekt eSlovensko?

Ide o štyri projekty. Prvý je zodpovedne.sk, na tejto stránke nájdete informácie ako sa chrániť, ako chrániť svoje deti. Je to projekt, ktorý šíri osvetu, prevenciu, aké ohrozenia existujú, aké príklady tých ohrození sú. Máme napríklad na stiahnutie knihu Deti v sieti, kde sme zhrnuli ohrozenia internetu, kde sa rodič dozvie, akí sú agresori, ktorí sa snažia získať dieťa.

Ďalším projektom sú animované rozprávky ovce.sk. Je to animovaný seriál, ktorý vysvetľuje prijateľnou formou o rizikách na internete. Je určený najmenším deťom. Má 24 častí a všetky sú k dispozícii na našej stránke. Čo rozprávka, to vysvetlenie jednotlivých rizík: sexuálne zneužitie detí, šikana, či prenasledovanie. Na internete sa vždy dočítate, o čom rozprávka je a potom si ju spoločne s dieťaťom môžete pozrieť a porozprávať sa s ním o tom ohrození. Dieťaťu je potrebné vysvetliť, prečo sa má tak správať, ako sa ovečka správa, alebo prečo sa tak správať naopak nemá.

Ďalší projekt je pomoc.sk. Je to telefonická a internetová emailová linka. Keď máte nejaké problémy tohto druhu, môžete zavolať na 116 111, je to bezplatné. Naši kolegovia vám povedia, ako máte reagovať, čo máte robiť pri tom ktorom probléme.

Štvrtým projektom je stopline.sk, kde môžete nahlásiť nevhodný obsah na internete, ktorý je nezákonný, alebo nevhodný pre vaše dieťa. Najčastejšie sú to linky na detskú poronografiu. Netreba sa hanbiť, je to anonymná linka. Keď vypíšete formulár, že našiel som takúto a takúto stránku s podozrením na detskú pornografiu, naši spolupracovníci zistia, či je to tak. A ak áno, tak v spolupráci s medzinárodnou sieťou takýchto liniek sa takýto obsah zablokuje a ďalej sa nešíri na internete.

Prečo ste sa pustili do takýchto projektov, je to tak alarmujúce?

Iniciatíva vyšla z prostredia Európskej únie. Európska únia sa snaží vybudovať v každej krajine z dvadsaťsedmičky národné centrum na boj proti ohrozeniam detí na internete, alebo na ich predchádzanie. Tak sme v roku 2007 získali podporu z EÚ a v rámci tohto programu sme vybudovali práve tieto projekty, ktoré šíria osvetu, ďalší pomáha telefonicky a tretí, keď príde k ohrozeniu, aby sa mohli takéto stránky odstrániť.

Evidujete aj zvýšenie povedomia ľudí o tejto problematike?

Minulý rok sme si nechali urobiť nezávislý výskum. Robil to pre nás Výskumný ústav detskej psychológie a patopsychológie, kde sme zisťovali, ako sú projekty známe medzi deťmi na Slovensku. Cez 75 percent detí ich pozná. Najlepšie výsledky sú s projektom ovce.sk, ktorým mierime medzi deti predškolského veku a na prvý stupeň školskej dochádzky.

Medzi deväťročnými deťmi na Slovensku až 92 percent detí seriál pozná, z toho veľké percento tieto rozprávky naozaj pozerá. Chceli sme zistiť, či chápu aj posolstvo, ponaučenie v rozprávke. Výsledky sú také, že deti ho chápu, majú to v hlave a vedia reagovať. Keď prichádza k ohrozeniu, tak osem-deväťročné dievčatko, keď od nej niekto pýta fotku, vie, že nechce byť ako tá hlúpa ovečka, fotku nepošle a povie mame, aby jej s tým pomohla. Toto sa nám podarilo dostať do detských hlavičiek a je to úspech.

Dá sa cez internet vypátrať niekto, kto ohrozuje dieťa a dá sa to následne riešiť?

Internet má tú jednu výhodu, že aj keď sa na prvý pohľad zdá, že je anonymný, zanecháva stopy. Agresora, ktorý píše mail, smsku, vieme vypátrať cez providera, mobilného operátora, vieme teda zistiť, kto je za tým ktorým internetom či mobilným telefónom. Len si treba vždy nechať odložené dôkazy, ako urobiť si print screen obrazovky (tlačidlo na klávesnici), ponechať si smsky. Pretože akonáhle agresor vie, že existuje hlásenie a ide sa po ňom, tak zmaže falošný profil na facebooku, komunikáciu a tým pádom je mimo. Ale keď dôkazy máme uchované, tak je možné polícii niečo dať. Keď polícia nemá dôkazy, tak sa ťažko dokazuje trestný čin.